UN: Izrael nastavlja s masovnim naseljavanjem Jevreja

Popularno na sajtu

Izrael nastavlja s masovnim naseljavanjem Jevreja na okupirana palestinska područja, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a kojima se od njega traži da prekine taj proces, upozorio je specijalni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

Izgradnja jevrejskih naselja sve više udaljava rješenje s dvije države, stoji u njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Rješenje koje uključuje dvije države, tj. osnivanje palestinske države koja bi u miru živjela uz Izrael, već se godinama spominje u velikom dijelu međunarodne zajednice, od UN-a do Arapske lige preko Evropske unije, kako bi se riješio jedan od najdugovječnijih sukoba na planeti.

Mladenov je optužio vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se služi “provokativnom retorikom za podržavanje izgradnje novih naselja”.

Porast izgradnje naselja
Početkom augusta Netanyahu se prilikom polaganja kamena temeljca za novu četvrt pohvalio da nijedna vlada nije učinila koliko njegova za izgradnju jevrejskih naselja.

Između juna i septembra zabilježeno je povećanje izgradnje naselja za 30 posto u odnosu na 2016. godinu, rekao je Mladenov.

Tokom tog razdoblja Izrael nije prestao s izgradnjom na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i Istočni Jerusalem. Od 20. juna nastavljene su izraelske ilegalne izgradnje velikih razmjera, upozorio je zvaničnik UN-a.

Istovremeno se nastavlja rušenje kuća i palestinskih škola. Srušene su ukupno 344 kuće, od kojih trećina u Istočnom Jerusalemu, usljed čega je raseljeno više od 500 osoba, naveo je Mladenov.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz