UNICEF: Širom svijeta raseljeno 43,3 miliona djece

Popularno na sajtu

Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavio je da je broj raseljene djece širom svijeta na kraju prošle godine dostigao 43,3 miliona.

“Tokom više od dedesetljeća broj djece koja su prisiljena napustiti svoje domove povećavao se alarmantnom brzinom, a naš globalni kapacitet da odgovorimo i dalje je pod velikim pritiskom. Povećanje je u skladu sa sukobima, krizama i klimatskim katastrofama širom svijeta”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

U izvještaju koji se objavljuje godišnje ističe se da je većina raseljene djece na taj način provela cijelo djetinjstvo, a da se “broj djece prisilno raseljene iz svojih domova udvostručio u posljednjem desetljeću”.

Rat u Ukrajini i sukobi u Sudanu

Zbog ruske invazije na Ukrajinu prisilno su raseljena dva miliona djece, dok je milion djece interno raseljeno, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da je od 43,3 miliona djece koja su prisilno raseljena do kraja 2022. godine 60 posto (25,8 miliona) interno raseljeno zbog sukoba i nasilja.

Broj djece izbjeglica i djece koja traže azil dostigao je novi rekord od 17,5 miliona, a ovaj broj ne uključuje novoraseljene 2023. godine, među kojima su i raseljeni zbog sukoba u Sudanu.

U izvještaju se navodi da je 940.000 djece već raseljeno zbog sukoba u Sudanu, a dodaje se i da su ekstremni vremenski uslovi raselili milione djece.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz