Velika eskalacija sukoba u Kunejtiri, izraelska artiljerija bombarduje sirijske pobunjenike

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što su mudžahidi pobunjeničkih operativnih soba “Džejšu Muhammed” i “Unija Planine Šejh” ovog jutra zvanično slomili dugogodišnju opsadu područja oko planinskog vijenca Haramun te režimski grad Hadir u pokrajini Kunejtira praktično stavili u polu-okruženje, umiješao se Izrael koji je artiljerijom zasuo pobunjeničke pozicije i bacio uže spasa Assadovom nusajrijsko-šiitskom režimu, potvrđeno je iz više opozicijskih izvora.

Izrael je prethodno rasporedio veliki broj vojnika i sugurnosnih snaga na Golanskoj visoravni, da bi i zvanično obznanio kako neće dozvoliti da Hadir, grad Assadovog režima, zauzmu pobunjenici budući da taj grad pretežno nastanjuje sekta Druza koji su saveznici Izraela a koji su nakon pobunjeničkih napredovanja krenuli masovno iseljavati u Izrael.

Izraelska vojska će navodno narednih dana pokrenuti konkretnije korake kako bi zaustavila ekspanziju sirijskih pobunjenika u ovom dijelu Sirije.

U ovom trenutku, milicije Druza i snage Assadovog režima uz izraelsku artiljerijsku podršku nastoje povratiti područja koja su danas izgubili u borbama protiv mudžahida (označeno plavom bojom na mapi ispod).

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

video

U odbranu naših sestara koje nose nikab | Šejh Ahmed Džibril

Šejh dr. Ahmed Musa Džibril govori o onima koji ismijavaju muslimanke koje nose nikab. Jako poučno.

Preporučeni sadržaj

Turska ofanziva u Siriji

Žestoke borbe turske vojske i kurdskih snaga na granici

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su turske snage u okviru operacije „Izvor mira“ na sjeveru Sirije do sada izvele napade na 181 metu...

Islamske teme