Velika eskalacija sukoba u Kunejtiri, izraelska artiljerija bombarduje sirijske pobunjenike

Popularno na sajtu

Nakon što su mudžahidi pobunjeničkih operativnih soba “Džejšu Muhammed” i “Unija Planine Šejh” ovog jutra zvanično slomili dugogodišnju opsadu područja oko planinskog vijenca Haramun te režimski grad Hadir u pokrajini Kunejtira praktično stavili u polu-okruženje, umiješao se Izrael koji je artiljerijom zasuo pobunjeničke pozicije i bacio uže spasa Assadovom nusajrijsko-šiitskom režimu, potvrđeno je iz više opozicijskih izvora.

Izrael je prethodno rasporedio veliki broj vojnika i sugurnosnih snaga na Golanskoj visoravni, da bi i zvanično obznanio kako neće dozvoliti da Hadir, grad Assadovog režima, zauzmu pobunjenici budući da taj grad pretežno nastanjuje sekta Druza koji su saveznici Izraela a koji su nakon pobunjeničkih napredovanja krenuli masovno iseljavati u Izrael.

Izraelska vojska će navodno narednih dana pokrenuti konkretnije korake kako bi zaustavila ekspanziju sirijskih pobunjenika u ovom dijelu Sirije.

U ovom trenutku, milicije Druza i snage Assadovog režima uz izraelsku artiljerijsku podršku nastoje povratiti područja koja su danas izgubili u borbama protiv mudžahida (označeno plavom bojom na mapi ispod).

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz