Veliki uspjesi talibana: Osvojene čitave oblasti, srušen neprijateljski helikopter

Popularno na sajtu

Afganistanski talibani nastavili su tempom napredovanja započetim prošli mjesec i u utorak osvojili još tri okruga te najmanje dvije vojne baze.

U ponedjeljak popodne, ključni distrikt Dawlat Abad u sjevernoj pokrajini Faryab pao je nakon što se skupina od 97 afganistanska vojnika predala talibanima i spustila oružje, tako da je grad osvojen bez borbe a čišćenje okolnih naselja završeno je u utorak čime je uspostava kontrole nad okrugom kompletirana.

Video: Afganistanski vojnici se grupno predali

Video: Talibani zarobili vojna vozila

Grad Dawlat Abad je važno trgovačno i industrijsko sjedište u sjevernom Afganistanu, a sam okrug je dom za 95.000 stanovnika prema popisu iz 2009. godine.

Osvojen najveći okrug pokrajine Badghis

Grad Jawand zajedno s oko 380 sela u pokrajini Badghis u utorak je također pao pod kontrolu talibana te je potrebno osvojiti još svega dva okruga da bi cijela pokrajina bila slobodna.

Afganistanska marionetska vojska evakuirala se iz okružnog centra i povukla bez borbe.

Okrug je dom za oko 190.000 stanovnika a ukupna površina mu iznosi 7,146 km2.

Novo širenje u Gazniju

Talibani su preuzeli kontrolu nad okrugom Jaghatu, 18 kilometara udaljenim od glavnog pokrajinskog grada Gaznija, nakon što se oko 80 pripadnika marionetskih snaga stacioniranih u centru okruga povuklo u susjedni okrug Nawur u utorak, 8. juna.

Ovo je drugi okrug koji je talibanima pao u roku od četiri dana u Gazniju. Jaghatu je dom za oko 140.000 stanovnika od kojih su dvije trećine Hazari (šije).

Talibani su 4. juna preuzeli kontrolu nad okrugom Deh Yak u istoj pokrajini.

Hamidullah Nawroz, član provincijskog vijeća Ghaznija, rekao je da su talibani preuzeli Bazar-e-Sedaqat, središte okruga. Dodao je da je okružni centar pao bez ikakvih borbi što on smatra poražavajućim.

Talibani su ovladali i manjom vojnom bazom u pokrajini Maidan Wardak, što je dokumentovano videosnimkom u prilogu.

Neki bitni okruzi koji su pali pod talibansku kontrolu u posljednjih mjesec dana su Nirkh i Jalrez u Majdanu Wardaku, Burka u Baglanu, Dawlat Shah u Laghmanu, Gizab u Uruzganu, Deh Yak u Gazniju, Shinkai u Zabulu, Du Ab i Mandol u Nuristanu, Dawlatyar i Qaisar u Faryabu i Shahrak u Ghoru.

Talibani oborili neprijateljski helikopter u Majdan Wardaku

Talibani su sinoć oborili marionetski vojni helikopter za opskrbu u novoosvojenom okrugu Jaghto u pokrajini Majdan Wardak.

Glasnogovornik talibana, Zabihullah Mudžahid, rekao je da je helikopter pogođen u području Sajdija u blizini okružnog centra dok je pokušavao dopremiti pojačanje postojećim trupama u jednom dijelu okruga.

Mudžahid je dodao da je helikopter u potpunosti uništen, a njegova posada ubijena.

Slike i videosnimci prikazuju olupine helikoptera koji leže u tom području.

Pentagon a ni afganistanska vlada u Kabulu još nisu komentirali incident.

Većina afganistanskih okruga trenutno je pod opsadom talibana, a vlada vojna pojačanja doprema zrakom zbog zatvorenih cesta koje kontroliraju talibani.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz