Video koji je obrukao rusku vojsku: Ruski mediji nesmotreno prikazali video aviona sa prikačenim kasetnim bombama

Popularno na sajtu

Od svojih prvih dana vojne intervencije u Siriji, početkom oktobra 2015. godine, ruska vojska koristi kasetne bombe kojima je do sada ubila i ranila nekoliko hiljada civila. Kasetne bombe su zabranjene medjunarodnom konvencijom kao municija koja je posebno ubitačna za civilno stanovništvo.

Sirijski aktivisti su mnogo puta izvještavali o korištenju kasetnih bombi od strane ruske vojske, ali je ruska vojska konstantno negirala takve navode.

Međutim, u laži su kratke noge, kaže narodna poslovica. Tako je ova propagandna laž ruske vojske pobijena njihovim zvaničnim video snimkom, objavljenim prije dva dana, a koji govori o posjeti ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Siriji.

U dijelu video snimka koji izbliza prikazuje jedan od ruskih aviona jasno se vida kastetna municija prikačena za avion, namijenjena sirijskim muslimanima.

Nakon objavljivanja ovog snimka na Youtube servisu, aktivisti su ukazali na ovaj detalj, na što su urednici RT kanala na Youtubeu reagovali sječenjem video snimka.

Prvi koji su ukazali na pomenuti video koji je obrukao rusku vojsku je Twitter račun Conflict Intelligence Team (CIT). Web sajt CIT-a sa dokumentacijom o ruskim zločinima je ubrzo prestao sa radom (vjerovatno oboren od strane ruskih hakera).

Brisanjem spornog kadra iz video priloga, obrukana je kompletna ruska medijska mašinerija i zadat je žestok udarac njihovom kredibilitetu u svjetskoj javnosti. Aktivisti su počeli da se ismijavaju sa ruskim medijima, nakon čega je proradila sujeta editora RT-a, koji je nakon dužeg vremena vratio originalan snimak uz napomenu da je originalna verzija prvobitno isječena kako bi se zaštitio identitet pilota, ali je kasnije ustanovljeno da nije bilo potrebe za tim :). Ovo objašnjenje još uvijek stoji u opisu ovog video snimka na Youtube servisu.

Ispod je originalan twit CIT-a

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz