Lažni taliban obrukao američke obavještajce

Popularno na sajtu

Njujork tajms je ovih dana razotkrio neke detalje o skandaloznoj prevari lažnog talibana koji je učestvovao u pregovorima sa Amerikancima i predstavnicima kabulskog marionetskog režima o završetku rata u Afganistanu.

Uprkos činjenici da je vođstvo Islamskog Emirata Afganistana mnogo puta do sada ponavljalo da talibani ne pregovaraju ni sa kim sve dok su okupatorske trupe na tlu Afganistana, zapadni mediji, posebno britanski, nastavljaju sa izvještajima o „najnovijim sastancima, kontaktima i razmjenama mišljenja“ između Karzaija i talibanskih vođa.


Jedno je sigurno, izvještaji o kontaktima i pregovorima se nisu pojavili niotkuda. Kontakti i pregovori su se zaista događali, ali ko je s kim pregovarao?

Ispostavilo se da su NATO, Amerikanci i marionetski afganistanski predsjednik Hamid Karzai mjesecima vodili „mirovne pregovore“ sa lažnim talibanom koji se predstavljao kao Ahtar Muhammed Mensur, talibanski komandant i čovjek broj dva u hijerarhiji afganistanskih talibana.

On je iz Pakistana u Kabul prebačen specijalnim avionom NATO-a, dobio je popriličnu svotu novca – da bi se na kraju otkrilo da on uopšte nije taliban, a pogotovo njihov drugi po rangu komandant, odmah poslije Mule Omara Muhammeda. Ispostavilo se da je o okončanju rata pregovarano sa jednim piljarem iz Kvete, varoši iz pakistanskog pograničnog područja sa Afganistanom.

“To je smiješno, ali i nije, jer su posljedice ovoga tako zapanjujuće”, citira Njujork tajms zapadnog diplomatu i dodaje:

“I mi se pitamo zašto nismo našli Osamu bin Ladena. Iako smo utrošili milijarde dolara u špijunažu u Afganistanu, mi ne možemo napraviti razliku između nepoznatog prevaranta i višeg talibanskog starješine (komandanta).”

O novoj bruci NATO-a i američkih obavještajaca – koji bi, po opisu svog posla i s obzirom na milijarde dolara koji su im na raspolaganju trebalo bar da znaju ko je ko (i kako izgleda) među talibanima, pišu vodeći američki dnevnici „Njujork tajms” i „Vašington post”.

Učešće talibana u „mirovnim pregovorima“ američki funkcioneri su dosad isticali kao dokaz da uspijeva nova strategija većeg pritiska na talibane, poslije ovogodišnjeg povećanja američkog kontingenta za još 30.000 vojnika.

Skandal sa lažnim Muhammedom Mensurom pokazuje, međutim, da se Amerikancima zaista žuri da ovaj najduži rat u historiji SAD privedu kraju. Prema najnovijem planu, predočenom na samitu NATO-a krajem prošle sedmice u Lisabonu, borbene operacije treba da se okončaju do kraja 2014, dok će američko postepeno povlačenje početi već u julu iduće godine.

Ciničan komentar na račun novog propusta američkih obavještajaca koji u zaključku svog teksta o ovom skandalu objavljuje „Vašington post” daje najjezgrovitiju dijagnozu zbrke oko toga ko je ko u redovima oko 3.000 stalnih talibana koje ne uspijeva da savlada sila od 150.000 vojnika NATO-a i najmanje 100 000 afganistanskih marioneta: „Možda je lažni Mensur u stvari Mula Omar, koji se predstavlja kao piljar.”

Izvor: Njujork tajms, Kavkaz centar, Put vjernika, Politika

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz