Više od 1.000 afganistanskih vojnika pobjeglo u Tadžikistan, Rusija razmjestila trupe

Popularno na sajtu

Više od 1.000 pripadnika afganistanskih marionetskih snaga sigurnosti pobjeglo je u nedjelju preko granice u Tadžikistan, nakon napredovanja talibana na sjeveru Afganistana, saopćila je tadžikistanska pogranična služba, dok su desetke drugih uhvatili talibani.

Prelasci samo naglašavaju ubrzano oslobađanje Afganistana uslijed gotovo potpunog povlačenja stranih sila nakon 20 godina rata u Afganistanu i zastoja mirovnih pregovora.

Stotine članova afganistanskih snaga sigurnosti pobjeglo je pred brzim napredovanjem talibana na sjeveru.

Ali, povlačenja u nedjelju bila su do sada najbrojnija te su se dogodila samo dva dana nakon što je SAD službeno napustio Bagram, svoju glavnu bazu u Afganistanu, u sklopu plana o povlačenju svih stranih vojnika do 11. septembra.

Talibani su zauzeli šest ključnih okruga u sjevernoj provinciji Badakhshan, koja graniči i s Tadžikistanom i Kinom, nakon čega je 1.037 afganistanskih vojnika pobjeglo preko granice, uz tadžikistansko dopuštenje, saopćila je pogranična služba.

U nedjelju je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani razgovarao telefonski s tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rakhmonom, kako bi raspravili daljnji razvoj situacije.

Dodano je da je Rakhmon izrazio zabrinutost u pogledu “prisilnih prelazaka” članova afganistanskih snaga sigurnosti.

Tadžikistan razmatra postavljanje kampova za potencijalne izbjeglice iz Afganistana, rekli su vladini izvori za Reuters.

Tadžikistan mobilizirao 20.000 rezervista na granicu s Afganistanom

Centralnoazijska republika Tadžikistan mobilizirala je 20.000 rezervista kako bi štitili više od 900 kilometara dugu granicu s Afganistanom.

To je naredio predsjednik Emomali Rahmon, nakon što je više od 1.000 afganistanskih vojnika pobjeglo pred talibanskim borcima u bivšu sovjetsku republiku u ponedjeljak ujutro, prenosi Fena.

To je najveći broj ljudi do sada u jednom danu koji su pobjegli na sigurno iz straha za vlastite živote.

Rusija razmjestila vojnike u Tadžikistanu

Rusija je, također, izrazila zbrinutost situacijom.

Kremlj se požalio da se situacija destabilizirala u Afganistanu zahvaljujući povlačenju vojnika iz Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznica.

Rusija, koja je, također, razmjestila vojnike u Tadžikistanu, potvrdila je mogućnost dodatne podrške.

“Ukoliko su dodatni napori potrebni, oni će biti poduzeti”, navodi agencija Interfax riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka u utorak, prenosi dpa.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: