FOTO: Više od 136 ubijenih civila poginulo u ruskim i šijitskim terorističkim napadima na Istočnu Gutu

Popularno na sajtu

Najmanje 136 civila je poginulo u posljednjih 48 sati tokom bombardiranja Istočne Ghoute, predgrađa Damaska, koje su izvele ruske i snage sirijske snage, navode stanovnici i posmatračke grupe.

U ponedjeljak je poginulo trideset civila u zračnim udarima, sutradan još 80 njih ubijeno, dok je danas ubijeno još 26 osoba.

Među mrtvima je najmanje 22 djece i 21 žena.

„Scene rušenja cijelih zgrada, domova sa porodicama koje vrište – djeca, žene, muškarci – postale su uobičajena slika“, za Al Jazeeru govori Abu Salem al-Shami, stanovnik i aktivista koji se javio telefonom iz Istočne Ghoute, područja koje je pod kontrolom opozicije 2013. godine.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi kako se u utorak desio „najveći masakr u Siriji“ od aprilskog hemijskog napada na Khan Sheikhoun u provinciji Idlib kada je poginulo više od osamdeset osoba.

Blizina Istočne Ghoute prijestolnici, gdje stoluje Vlada predsjednika Bashara al-Assad, stvara je ključnom metom za sirijski režim i njegovog saveznika Rusiju.

Pojačani udari

Assadove snage u opsadi drže ovo područje od 2013. godine, u pokušaju da protjeraju oružanu opoziciju.

Dok je Istočna Ghouta, dom za 400.000 ljudi, pod stalnim bombardiranjem od tada, u proteklim mjesecima se bilježi povećanje zračnih udara na nju kao na jedno od posljednjih uporišta opozicije u Siriji.

„Ljudi vani misle kako Rusija i sirijski režim ubijaju naoružane borce, ali to je u potpunosti pogrešno. Samo su civili mete, obični civili, narod Damaska“, ističe al-Shami kojem je poginulo deset članova bliže porodice u napadu na jednu zgradu prošlog oktobra.

Kako navodi SOHR, najmanje 369 osoba je od kraja decembra ubijeno u Istočnoj Ghouti, među kojima je 91 dijete i 68 žena.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz