Više od 300.000 afganistanske djece bori se za puko preživljavanje u ledenim zimskim uvjetima

Popularno na sajtu

Više od 300.000 afganistanske djece bori se za puko preživljavanje u ledenim zimskim uvjetima bez odgovarajuće zimske odjeće i grijanja, objavila je britanska humanitarna organizacija Save the Children.

Sukob koji ondje traje uništio je brojne domove i primorao hiljade djece da utočišta potraže u kampovima, stoji u saopćenju neprofitne organizacije, koja dodaje da “ondje riskiraju glad, bolesti, uključujući COVID-19 pa čak i smrt od posljedica smrzavanja”.

Chris Nyamandi, direktor lokalnog ogranka neprofitne organizacije Save the Children u Afganistanu, kazao je da je rani snijeg na sjeveru zemlje posebno pogubno utjecao na djecu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Najugroženija su djeca čije su škole zatvorene zbog pogoršanja vremenskih uvjeta. Njihove porodice nemaju novca da im kupe zimsku odjeću i obuću pa su primorani boraviti u hladnim kućama”.

Jaka hladnoća traje do marta

U hladnoćom najpogođenijim dijelovima Afganistana škole će ostati zatvorene do marta. U tim predjelima temperatura može naglo pasti i do minus 27 stepeni Celzija.

Organizacija je izvijestila da će osigurati toplu odjeću, obuću i ostalu potrebnu opremu za više od 100.000 porodica u 12 od 34 afganistanske pokrajine, jer jaka hladnoća ondje traje sve do marta.

Krajem novembra organizacija je objavila podatak po kojem je od 2005. do 2019. godine u sukobima u Afganistanu ubijeno i ranjeno više od 26.000 djece.

Istovremeno, nezavisna analiza udruženja Save the Children iz 2019. ukazuje na to da je Afganistan u prošloj godini bio najsmrtonosnije mjesto za djecu na svijetu.

Neke od muslimanskih humanitarnih organizacija koje djeluju u Afganistanu i drugim muslimanskim zemljama su (klikni na link da bi otvorio stranicu):

(Agencije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz