Vojni ekspert: Ovakva mobilizacija Izraela i granatiranje Gaze nisu zapamćeni kroz historiju

Popularno na sajtu

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi rekao je da su svi vojni timovi koje je Izrael mobilizirao za kopneni rat ušli u Pojas Gaze, te da je bombardovanje i razaranje Gaze od strane okupatorske vojske „nadmašilo razaranja kojim su njemački gradovi bili izloženi krajem Drugog svjetskog rata“.

Al-Duwairi je u vojnoj analizi za Al Jazeeru objasnio da postoji vojska organizirana sa bataljonima, brigadama i timovima koja je ušla na sjeverni Pojas Gaze, te je naglasio da  mogućnost ulaska postoji zbog razlike u vrsti i veličini snaga, te njihovog načina vođenja bitke protiv pojedinaca sa jednostavnim oružjem.

Vojni ekspert je istakao da razaranja koja su zadesila Gazu nisu zapamćena kroz historiju i da su „nadmašila ono čemu su njemački gradovi bili izloženi u Drugom svjetskom ratu, a slično je onom što se dogodilo u Hirošimi i Nagasakiju u Japanu“.

Al-Duwairi je naglasio da je okupatorska vojska tokom agresije na Gazu počinila sve grijehe i zločine i da je prešla crvenu liniju, a ono što se dogodilo je crna mrlja u njihovoj historiji, vladi i svima onima koji ih podržavaju.

Dotakao se i raketnog sistema „Rajum“ koje su Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), koristile tokom bombardovanja koncentracija izraelskih snaga na jugozapadnoj osovini Gaze, te je rekao da je to „efikasno oružje za skupove, kampove i vozila“.

Al-Duwairi je naveo da se Rajum sastoji od 15 raketnih mlaznica i da jedna raketa nosi bojevu glavu težine tri kilograma, a domet joj varira od 8.5-12 kilometara. Naglasio je da je ona korištena za utiranje puta za prelazak boraca Al-Qassam u naselja koja okružuju Pojas Gaze 7. oktobra.

Izvor: AJB

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz