Vojska muhadžira i ensarija i još dvije skupine dale prisegu na vjernost Džebhetun-nusri

Popularno na sajtu

Džihadska skupina “Džejšul-muhadžirine wel-ensar” (VMA, Vojska muhadžira i ensarija) u srijedu je zvanično potvrdila svoju prisegu Džebhetun-nusru, Al-Kaidinom krilu u Siriji, izvijestili su mnogobrojni aktivisti i mediji, pozivajući se na zvanična saopštenja VMA-a i Nusre.

O razlozima ove prisege, u Saopštenju VMA-e se, između ostralog, kaže: “…mi Vojska muhadžira i ensarija objavljujemo našu prisegu Džebhetun-nusri kako bi ujedinili riječ i zbili redove, i povećali snagu mudžahida, i izazvati gnjev (ražalostili) neprijatelja vjere”. 

Vojska muhadžira i ensarija broji oko 1000 članova (prema aktivistima), od kojih su dominantna većina strani borci, mahom iz arapskih država i sa Kavkaza.

Sudeći prema izjavama boraca i aktivista Džebhetun-nusre, skupina Vojska muhadžira i ensarija ima borce koji su od najboljih boraca u Šamu.

Prisega VMA Nusri je i te kako ojačala ionako rastuću snagu Džebhetun-nusre, te je naišla na izuzetno topao i bratski prijem od strane Nusrinih članova.

“Ovo je još jedan korak ka ujedinjenju svih džihadskih skupina u Šamu pod zastavom islama”, napisao je na svom Twitter nalogu Ebu Seid el-Hulandi, poznati Nusrin borac i aktivista.

Aktivisti bliski Nusri (link ovdje) navode da su u srijedu još dvije skupine dale prisegu na vjernost Džebhetun-nusri: Ketibetus-sahaba i Ketibetu Han Šejhun.

U prilogu je bejan VMA-a o davanju prisege (na arapskom jeziku).

JMA Saopstenje o ujedinjenju na arapskom

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz