Vojska muhadžira i ensarija i još dvije skupine dale prisegu na vjernost Džebhetun-nusri

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Džihadska skupina “Džejšul-muhadžirine wel-ensar” (VMA, Vojska muhadžira i ensarija) u srijedu je zvanično potvrdila svoju prisegu Džebhetun-nusru, Al-Kaidinom krilu u Siriji, izvijestili su mnogobrojni aktivisti i mediji, pozivajući se na zvanična saopštenja VMA-a i Nusre.

O razlozima ove prisege, u Saopštenju VMA-e se, između ostralog, kaže: “…mi Vojska muhadžira i ensarija objavljujemo našu prisegu Džebhetun-nusri kako bi ujedinili riječ i zbili redove, i povećali snagu mudžahida, i izazvati gnjev (ražalostili) neprijatelja vjere”. 

Vojska muhadžira i ensarija broji oko 1000 članova (prema aktivistima), od kojih su dominantna većina strani borci, mahom iz arapskih država i sa Kavkaza.

Sudeći prema izjavama boraca i aktivista Džebhetun-nusre, skupina Vojska muhadžira i ensarija ima borce koji su od najboljih boraca u Šamu.

Prisega VMA Nusri je i te kako ojačala ionako rastuću snagu Džebhetun-nusre, te je naišla na izuzetno topao i bratski prijem od strane Nusrinih članova.

“Ovo je još jedan korak ka ujedinjenju svih džihadskih skupina u Šamu pod zastavom islama”, napisao je na svom Twitter nalogu Ebu Seid el-Hulandi, poznati Nusrin borac i aktivista.

Aktivisti bliski Nusri (link ovdje) navode da su u srijedu još dvije skupine dale prisegu na vjernost Džebhetun-nusri: Ketibetus-sahaba i Ketibetu Han Šejhun.

U prilogu je bejan VMA-a o davanju prisege (na arapskom jeziku).

JMA Saopstenje o ujedinjenju na arapskom

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

vjernik, stranac, mudre izreke

Budi na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik

Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da ga je Allahov Poslanik, alejhi-selam, uzeo za rame i rekao: “Budi na ovom svijetu kao da...

PREPORUČUJEMO