Sirijski aktivisti: Oružje koje je Nusra zaplijenila od proameričke FSA skupine bi moglo biti čipovano

Popularno na sajtu

Oko 75 pripadnika proameričke pobunjeničke FSA skupine “Divizija 30”, ušlo je ovih dana iz Turske u Siriju u konvoju vojnih vozila i sa većom količinom naoružanja, izvijestili su aktivisti.

Međutim, kako pišu neki sirijski aktivisti, i ova grupa boraca je zaustavljena od strane Nusre, te je morala predati svo oružje u zamjenu za sigurnost.

Kao dokaz za ovo, aktivisti navode izjavu Ebu Fahd el-Tunisija, člana Džebhetun-nusre, koji je rekao: “Još jedan šamar Americi – nova skupina boraca “Divizije 30” jučer je predala svo svoje oružje Džebhetun-nusri u zamjenu za slobodan prolaz. Predali su veliku količinu municije i srednjeg naoružanja, kao i određen broj pick-up vozila”.

I dok internetom kruže fotografije naoružanja i municije koje je palo u ruke Džebhetun-nusre, mnogi aktivisti upozoravaju da bi ovo oružje moglo biti čipovano sa ciljem praćenja i lakšeg pozicioniranja meta.

Ovo ne bi bio jedini ovakav pokušaj od strane američkih snaga. U više navrata, obavještajne snage su pokušale čipovati borce džihadskih skupina u Siriji. Jedan takav pokušaj je bio kroz distribuciju odjeće koja je došla kao hedija od nekog “dobrotvora”. Ovaj pokušaj čipovanja je propao, jer su na vrijeme otkriveni čipovi koji su bili postavljeni u šavovima.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz