Čak 750.000 Somalijaca moglo bi u naredna četiri mjeseca umrijeti od gladi

Popularno na sajtu

Zbog gladi, četiri miliona Somalijaca se nalazi u kritičnoj situaciji, dok postoje veliki izgledi da će u naredna četiri mjeseca 750.000 osoba umrijeti od gladi, zaključak je analitičara i službenika humanitarnih organizacija koje djeluju na teritoriji Somalije.

Slični zaključci se mogu čuti i od mnogih analitičata i zapadnih „humanitarnih“ organizacija koje služe kao instrument američke spoljne politike i distribuiraju hranu samo onda kada time Amerika ostvaruje neke svoje interese.

Međutim, situacija na terenu govori da je glad koja hara Somalijom, zapravo dijelovima Somalije koji su pod kontrolom somalijskih mudžahida, u stvari moćno oružje u rukama Amerike i Zapada[1].

Nakon što je Amerika zadnjih godina izdejstvovala povlačenje humanitarnih organizacija iz oblasti pod kontrolom somalijskih mudžahida (a to je skoro pola Somalije) i nakon što je praktično uništila krhku somalijsku poljoprivredu tako što je u periodu kada su somalijski farmeri iznosili žetvu na tržište, Amerika besplatno distribuirala namirnice[2], čekala se suša koja bi izazvala glad i tako prinudila mudžahide i prkosni somalijski narod na predaju.

Međutim, kako do toga nije došlo, „zaštitnici ljudskih prava“, tj. Amerika i Zapad, ovih dana pokreću vojnu ofanzivu na oblasti pod kontrolom somalijskih mudžahida iz pokreta „Eš-Šebabul mudžahidin“ (Mudžahidska omladina).

Zapravo, ovu ofanzivu protiv „islamskih terorista“ neće sprovesti njihove kopnene snage, već će taj posao odraditi ljudi sa muslimanskim imenima iz redova somalijskih otpadnika, kao i krstaški vojnici stacioniranu u Mogadušu u okviru tzv. misije Afričke unije.

Oko 9500 krstaških vojnika iz Ugande i Burundija pomaže somalijske otpadnike koje predvodi Ahmed Šerif, čovjek koji ima bliske veze sa dekadentnim pokretom „Ihvanul muslimin“ (Muslimanska braća, ihvanije). Ahmed Šerif je i zvanično podržan od duhovnog lidera današnjih ihvanija, Jusufa Kardavija, koji je potpisnik fetve koja hvali i podržava Ahmeda Šerifa te poziva somalijski narod da „stane iza svog izabranog predsjednika“[3]. Da samo napomenemo da je somalijski „predsjednik“ Ahmed Šerif izabran u “somalijskom” parlamentu u Džibutiju u januaru 2009. godine.

Dok somalijski otpadnici napadaju somalijske mudžahide sa kopna, američke bespilotne letjelice i „nepoznati“ helikopteri ih napadaju iz zraka. Napadi su već dali rezultate – nekoliko desetina ubijenih civila kao i više desetina ubijenih grla stoke. Ubijanje stoke je, pored gladi, također strateški interes američkih i zapadnih demonkratskih snaga, jer nakon što su narodu uskratili hljeb, ubijanjem stoke bi uskratili i taj izvor hrane (meso, mlijeko…).

Mnoge humanitarne organizacije su pokušale distribuirati pomoć na teritoriji pod kontrolom somalijskih mudžahida, ali su bili spriječeni od strane somalijske otpadničke vlade koja, nakon povlačenja Eš-Šebaba, pod svojom kontrolom drži Mogadišu[4]. Tako su somalijski otpadnici uspjeli iskoristiti humanitarnu pomoć kao moćno oružje u borbi protiv mudžahida, prinudivši veliki broj muslimana iz centralne i južne Somalije da napuste teritoriju pod kontrolom mudžahida i dođu u Mogadišu po hranu.

Tako su ponosni somalijski narod i mudžahidi prvo izdati od strane „priznatih i poznatih“ učenjaka i „islamskih autoriteta“, potom je oko njih stegnut obruč gladi i na kraju pokrenuta vojna ofanziva, koja treba da zada posljednji udarac napaćenom somalijskom narodu i njegovim mudžahidima.

Sličan članak: Kako poslati pomoć gladnima u Somaliji

(Put vjernika)
 
Fusnote:

[1]

[3] Kardavijeva fetva, tj. podrška somalijskom otpadniku Ahmedu Šerifu je dostupna na engleskom jeziku na sljedećem linku: http://www.mareeg.com/fidsan.php?sid=10326&tirsan=3

[4]

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz