WHO: Dokumentovano 108 napada na zdravstvene ustanove, ubijeno 512 ljudi u bolnicama

Popularno na sajtu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je od 7. oktobra dokumentovano 108 napada na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

“WHO je dokumentovao 108 napada na zdravstvene službe u Pojasu Gaze od 7. oktobra. Napadi su prouzročili smrt 512 ljudi, povrijeđene su 654 osobe i oštećeno je 39 objekata i 36 vozila hitne pomoći”, navedeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Pozvali su na aktivnu zaštitu civila i zdravstvenih službi.

U Gazi postoje 34 bolnice, sa približno 13 bolnica sa kapacitetom od oko 2.000 kreveta kojima direktno upravlja Ministarstvo zdravstva.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) pruža zdravstvene usluge za više od 70 posto stanovništva u Pojasu Gaze.

Nekim zdravstvenim ustanovama također upravljaju vladine agencije ili organizacije kao što su Palestinski Crveni polumjesec i Palestinsko medicinsko društvo za pomoć.

Pored brojnih poliklinika i medicinskih centara u okviru Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze, humanitarne organizacije također pružaju osnovne medicinske usluge u stambenim područjima.

Mnoge bolnice na sjeveru Gaze su evakuisane, a u izraelskim napadima bombardovano je i područje u blizini nekih bolnica.

Neke bolnice su morale da obustave rad zbog oštećenja usljed bombardovanja ili nedostatka goriva.

Grupa izraelskih ljekara izdala je 5. novembra saopćenje u kojem tvrdi da je bolnica Shifa u opkoljenom Pojasu Gaze baza za “palestinske naoružane grupe” i pozvala na njeno bombardovanje.

Prethodno je objavljeno i saopćenje koje je potpisalo 47 rabina u kojem se zagovara bombardovanje bolnice Shifa na osnovu sličnih navoda.

Prema podacima Ureda za medije Vlade Gaze, u izraelskim napadima 16 bolnica je potpuno prestalo sa radom, a 18 je djelimično funkcionalno.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz