Žestoke borbe za razbijanje opsade Haleba

Popularno na sajtu

U jučerašnjim poslijepodnevnim satima je počela ofanziva džihadsko-pobunjeničkih skupina za oslobađanje Haleba, gdje je nekoliko skupina najavilo koordinaciju u borbi za razbijanje opsade.

Broj mudžahida koji učestvuju u borbi se zvanično ne zna, mada cifra ne bi trebala biti manja od 25.000, s obzirom da su skoro sve džihadske i pobinjeničke skupine iz Sirije poslale određeni broj boraca za ovu bitku.

Šejh Abdullah Muhejsini je pozvao sve skupine da se pripreme za džihad, najavljujući kako ovaj put mudžahidi neće stati samo na deblokadi grada, nego da će osloboditi cijeli Haleb nakon čega bi režim doživio potpuni kolaps na sjeveru Sirije.

Ovo bi bila zasigurno najveća i najžešća bitka od početka sirijskog konflikta.

U južnom dijelu Haleba već je ostvaren značajan napredak(plavom bojom je označena oslobođena teritorija):

haleb_31-07-2016_2Džihadsko-pobunjeniče skupine se trenutno nalaze na razdaljini manjoj od 1 km od dijela grada koji je pod opsadom, otvarajući širi koridor. Ovo bi moglo dovesti do preokreta situacije na terenu jer bi se u tom slučaju zapadni dio Haleba, koji je pod kotrolom režima, našao pod opsadom. A ako bude tako, ostaje da se vidi da li će se u tom slučaju međunarodna zajednica probuditi iz dubokog sna, oštro osuđujući taj čin.

juzni_deo_haleba_31-07-2016(Aktivisti)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz