Židovski doseljenici upadaju u dvorište Al-Akse pod zaštitom okupacijskih snaga

Popularno na sajtu

Grupe doseljenika upale su jutros u dvorišta džamije Al-Aksa, pod zaštitom izraelskih okupacijskih snaga. Ovo se podudarilo s pozivom ekstremističke izraelske organizacije BeYadeynu da se danas upadne u dvorište džamije, kako bi se obilježila godišnjica “Dana nezavisnosti”, kako ga Izrael naziva. Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da veliki broj palestinskih mladića čuva stražu ispred otvorenog molitvenog prostora kako bi se suprotstavili upadima doseljenika.

Dopisnik Al Jazeere iz Jerusalema rekao je da su tri grupe doseljenika upale jutros u dvorište džamije Al-Aksa pod zaštitom okupacijskih snaga.

Do toga je došlo nakon što su se Palestinci ujutro okupili u dvorištu kompleksa Al-Akse i obavili Duha-namaz, nakon što su palestinske frakcije pozvale da se narod mobilizira, zaputi u Al-Aksu i čuva stražu kao odgovor na izraelske napade.

Okupacijske snage su danas, u ranim jutarnjim satima, spriječile palestinsku omladinu da uđe u džamiju Al-Aksa kroz vrata Al-Asbat i Hatta. Okupacijske snage su također pooštrile procedure za ulazak.

Otpor Palestinaca

Izraelska organizacija je objavila, na svom Twitter nalogu, da su ovakav poziv uputili nakon što je džamija Al-Aksa zatvorena za Jevreje tokom posljednje dvije sedmice, ističući da će njihovi vodiči čekati doseljenike kako bi ih pratili prilikom upada.

Važno je napomenuti da je izraelska vlada zabranila Jevrejima da uđu u džamiju Al-Aksa deset dana prije kraja mjeseca ramazana, nakon što su se Palestinci suprotstavili kontinuiranim upadima doseljenika u Al-Aksu i napadima okupacijskih snaga na muslimanske vjernike.

U posljednje vrijeme su učestali pozivi Palestincima da se zapute prema Haram al-Sharifu (Brdu hrama) i da se okupe na tom mjestu, a palestinske frakcije su upozorile na pokušaje upada u džamiju Al-Aksa i podizanje izraelske zastave u njenim dvorištima. Pokret Hamas je u svom saopćenju upozorio da se okupatori ”igraju vatrom” dopuštajući doseljenicima da upadaju u džamiju Al-Aksa, te kako se time cijelo područje uvlači u eskalaciju za koju okupacija snosi punu odgovornost.

Hamas je u svom saopćenju također naglasio da neće proći ni pokušaji da se Al-Aksa vremenski i prostorno podijeli, kao ni projekti judaizacije svetih mjesta.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad pozvao je palestinsku javnost u Jerusalemu i unutar Zelene linije da se zapute u Al-Aksu i da tamo čuvaju stražu kako bi se suprotstavili napadima i prijetnjama okupatora i doseljenika.

On je u izjavi za novinare naglasio da pokret Džihad neće oklijevati braniti sveta mjesta i palestinski narod svim sredstvima i metodama.

Eskalacija sukoba

Narodni front za oslobođenje Palestine pozvao je na eskalaciju sukoba s okupacijom, kao odgovor na namjeru ekstremističkih jevrejskih skupina da upadnu u Haram al-Sharif. U izjavi za medije su naveli da će upad u Al-Aksu naići na eksploziju palestinskog i arapskog bijesa protiv okupacije.

Pokret Fatah je u svom saopćenju pozvao palestinske građane na opću mobilizaciju te da se zapute u Jerusalem kako bi se suprotstavili upadima doseljenika u džamiju Al-Aksa. U saopćenju se naglašava da su Palestinci jedinstveni po ovom pitanju te odbacuju sve pokušaje okupacije da se razbije palestinsko jedinstvo. Pokret Fatah je također okrivio izraelsku okupaciju da potpiruje vjerski rat.

Glasnogovornik pokreta je rekao da je mahanje izraelskim zastavama i pjevanje u dvorištima džamije Al-Aksa nova metoda za provociranje muslimana. Međutim, palestinski narod će suprotstaviti tome, boriti protiv toga i to spriječiti.

Odbori narodnog otpora također su naglasili da upadi i skrnavljenje džamije Al-Aksa predstavljaju igranje vatrom i opasan prijestup, za koji će neprijatelj platiti cijenu, bez obzira na žrtve, kako su rekli.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da preuzme svoju odgovornost u zaustavljanju izraelske eskalacije protiv Palestinaca i njihovih svetinja. Palestinski dužnosnici također su osudili prijetnju doseljeničkih grupa da će isticati izraelske zastave u džamiji Al-Aksa.

Odgovornost Benneta

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da izraelska vlada na čelu s Naftalijem Bennettom snosi punu odgovornost za posljedice ove kontinuirane eskalacije.

Yahya Al-Sinwar, vođa Hamasa u Gazi, izjavio je u subotu da se borba za džamiju Al-Aksa neće završiti krajem ramazana, već će početi završetkom svetog mjeseca. U svom govoru je pozvao palestinski narod da se pripremi za veliku bitku ako okupacija ne prestane napadati džamiju Al-Aksa. “Neprijatelj želi ovu bitku pretvoriti u vjersku bitku, a mi smo prihvatili izazov”, naglasio je. Sinwar je pozvao sve frakcije otpora u Pojasu Gaze da se pripreme i budu spremne.

Dok traje napetost u gradu Jerusalemu, deseci doseljenika, uz zaštitu okupacijskih snaga, upali su sinoć u džamiju poslanika Ibrahima u gradu Hebronu da proslave, kako ga nazivaju, “74. Dan nezavisnosti Izraela”.

Upravitelj džamije Ghassan al-Rajabi rekao je da su okupacijske snage spriječile da se prouči ezan za jaciju namaz, te su pružile zaštitu desecima doseljenika kako bi upali u džamijski harem. Potom su postavili zvučnike u većini njegovih dijelova i održavali proslave u prolazima harema i njegovim vanjskim dvorištima, a njihove provokacije su bile u suprotnosti sa svim zakonima i religijama, kazao je.

Proslava godišnjice osnivanja

U ozračju napetosti, naoružani napadači su otvorili vatru na vojno vozilo okupacijskih snaga u blizini Ramallaha, u središtu okupirane Zapadne obale.

Hebrejski mediji su izvijestili da su naoružani napadači jučer navečer, u srijedu, otvorili vatru iz automobila na vojne snage na jednoj od vojnih kontrolnih tačaka u blizini naselja Beit El. Državni izraelski televizijski kanal “Kan” objavio je da u pucnjavi nije bilo žrtava među izraelskim snagama.

Tokom mjeseca ramazana vladala je primjetna napetost u dvorištima Al-Akse zbog gotovo svakodnevnih izraelskih upada u džamiju, a incident je uslijedio kao jedan od odgovora na ove napade.

Izrael svake godine 5. maja slavi godišnjicu svog osnivanja 1948. godine, dok Palestinci obilježavaju ovaj dan kao Nakbu (katastrofu) nakon rata koji je doveo do raseljavanja palestinskog naroda i njihovog protjerivanja koje su provodile naoružane cionističke bande.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz