Afganistan: Kunduz je još uvijek u rukama talibana

Popularno na sajtu

Ekipa Al Jazeere je ušla u grad Kunduz na sjeveru Afganistana. Brojne četvrti su i dalje pod kontrolom talibana, dok se u pojedinim dijelovima grada odvijaju borbe između tog pokreta i afganistanske vojske koja pokušava vratiti kontrolu nad gradom.

Istodobno, snage NATO-a bombardiraju položaje talibana u Kunduzu.

Na putu koji vodi u grad Kunduz pripadnici talibanskog pokreta zaustavljaju i kontroliraju automobile. Kažu kako se neće libiti da upotrijebe silu, ukoliko utvrde da su osobe u vozilu naoružane.

A u samome gradu talibani i afganistanska vojska najčešće zastavama obilježavaju teritorije koji su pod njihovom kontrolom.

Borbe oko aerodroma

Bijela znači da četvrt kontroliraju talibani. Iako su snage odane afganistanskoj Vladi vratile neke dijelove grada, talibani i dalje kontroliraju velik dio Kunduza.

“Svi dijelovi grada pod našom su kontrolom. Proameričke snage zauzele su sjedište policije, ali su sada opkoljene. Mogu izabrati hoće li se nastaviti boriti ili se predati”, kaže Mula Shemsuddin iz talibanskog pokreta.

A već nekoliko dana vode se borbe i oko zračne luke u Kunduzu.

“U središtu smo grada. Borbe se vode oko zračne luke. Pokušavamo ga osvojiti i tako uspostaviti kontrolu nad cijelim gradom”, objašnjava Sadaqat Khan, također pripadnik talibanskog pokreta.

Na ulicama Kunduza, grada sa 300.000 stanovnika, gotovo nema nikoga osim talibana. Stanovnici zbog stalnih borbi i zračnih napada nastoje ne izlaziti iz domova.

Stanovništvo želi prestanak bombardiranja

“Bombardiranje je žestoko. Poginulo je i ranjeno više civila. Od Vlade tražimo da zaustavi bombardiranje”, kaže jedan stanovnik.

“Samo želimo sigurnost i normalan život. Dosta nam je bombardiranja”, dodaje drugi.

Talibani su, osim Kunduza, u posljednje vrijeme zauzeli još nekoliko naselja i gradova na sjeveru Afganistana. No, zauzimanje Kunduza je možda i najveći vojni uspjeh tog pokreta od pada talibanske vlade 2001. godine.

“Kunduz je bio posljednji grad na sjeveru zemlje koji su talibani napustili nakon američke invazije na Afganistan 2001. To je ujedno i prvi grad koji su uspjeli zauzeti nakon gotovo 15 godina”, izvještava iz Kunduza reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz