Afganistan: Otvaraju se javni univerziteti, studentice se vraćaju na predavanja

Popularno na sajtu

Prvi put od povratka talibana na vlast u srijedu su se počela otvarati afganistanski javni univerziteti, a predavanja će moći pohađati i studentice.

Talibanska vlast nije službeno objavila plan za studentice, ali su obrazovni zvaničnici rekli Reutersu da je ženama dopušteno pohađati nastavu, ali pod uvjetom da su fizički odvojene od studenata, prenosi Hina.

Svjedok Reutersa je u istočnom gradu Džalalabadu vidio studentice kako ulaze kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedno od velikih državnih univerziteta koja se otvaraju ove sedmice.

Pod prethodnom vladavinom talibana od 1996. do 2001, ženama i djevojčicama bio je zabranjen pristup obrazovanju.

Odvojena predavanja za studente i studentice

Obrazovni zvaničnik koji je htio ostati anoniman jer nije ovlašten za komunikaciju s medijima, rekao je da su univerzitetima pružene različite mogućnosti da studentice drže izolovane, uključujući odvojene razrede i drugačiji raspored predavanja za studentice i studente.

Khalil Ahmad Bihsudwal, rektor Univerziteta Nangarhar, rekao je za Reuters da će studenti i studentice odvojeno slušati predavanja, što je već praksa u mnogim provincijama.

U srijedu su otvoreni fakulteti samo u pokrajinama gdje je toplije. Tercijarne ustanove u hladnijim područjima, uključujući Kabul, trebale bi nastaviti s radom 26. februara.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: