Afganistan: Talibani napreduju protiv režima, gube teritoriju od IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Nakon novih borbi talibani osvojili nove oblasti u provinciji Farjab: Hawja Musa, Tagab Eshan, Bazaar, Gawki, Ganj, Jar Qala i Garzewan distrikt, javljaju danas aktivisti bliski talibanima.

Talibani za sada drže pod kontrolom veći dio ruralnog Afganistana, a odnedavno su počeli sa napadima na velike gradove, poput Kunduza.

Usljed konstantnih napada talibana, snaga marionetskog režima je sve slabija, a zainteresovanost Amerike i Zapada da ih održava sve manja, što na koncu rezultira svakodnevnim osvajanjima talibana.

Međutim, talibani se suočavaju sa novom rastućom snagom u Afganistanu – IDIŠ-om, koji je od talibana zauzeo nekoliko oblasti na jugoistoku Afganistana, nakon što su ih talibani oslobodili od marionetskog režima.

IDIŠ-ovi mediji su ovih dana postavili na internet obavijest o ubistvu 8 “talibanskih elemenata” uključujući njihovog vođu, u provinciji Nangarhar (screenshot objave ispod).

IDIŠ-ova obavijest o ubistvu osam talibanskih elemenata u nangarharu
IDIŠ-ova obavijest o ubistvu osam talibanskih elemenata u nangarharu

Bivši zamjenik Mulla Omera i aktuelni vođa Talibana, Mulla Mensur, uputio je pismo vođi IDIŠ-a Ebu Bekru el-Bagdadiju, obavjestivši ga da su njegovi borci u Afganistanu bivši pripadnici talibana koji su istjerani iz redova talibana zbog kriminala, te ga zamolio da ne usporava pobjedu Islamskog Emirata Afganistana napadanjem talibana (kompletan prijevod ovog pisma ovdje).

Međutim, Bagdadijev odgovor su bili pojačani napadi na talibane, medijska kampanja protiv aktuelnog vođe talibana i spektakularna ubistva talibana i njihovih simpatizera, koje je IDIŠ optužio za murtedluk (o IDIŠ-ovom ubijanju afganistanskih seljana koji su optuženi da suradjuju sa talibanima protiv IDIŠ-a, pogledajte ovdje).

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: