Afganistan: Ženama dozvoljeno da nastave studiranje, ali odvojeno od muškaraca

Popularno na sajtu

Žene u Afganistanu mogu nastaviti studirati, ali samo ako su odvojene od muškaraca i nose adekvatnu islamsku odjeću, saopćila je u nedjelju nova talibanska vlada.

Vršitelj dužnosti ministra visokog obrazovanja Abdul Baqi Haqqani rekao je da postoji nekoliko načina za segregaciju.

“Univerziteti moraju imati sposobnost da imaju odvojene zgrade. Prvo rješenje je da moraju postojati odvojena mjesta na kojima se muškarci mogu odvojiti od žena”, rekao je Haqqani na konferenciji za novinare.

Kao drugo rješenje naveo je da se nastava odvija u odvojeno vrijeme, određeno vrijeme za muškarce i određeno vrijeme za žene, a kao treće rješenje je da ako u takvoj situaciji ima manje učenica, mora postojati podjela u razredu.

Haqqani nije precizirao da li će žene morati pokriti lice dok su u učionici. No, rekao je da će se morati revidirati i određeni predmeti, ne ulazeći u detalje što bi se promijenilo u nastavnom planu i programu u Afganistanu.

Nova pravila signaliziraju promjenu prakse koja je vladala prije talibanske šerijatske uprave. Univerziteti su bili zajednički, pri čemu su muškarci i žene učili jedno pored drugog, imali su fizičke kontakte a studentice se nisu morale pridržavati nikakvih pravila odijevanja.

Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz