Al-Kaida objavila proglas o pogibiji Usame bin Ladena

Popularno na sajtu

Al-Kaida se danas oglasila povodom tvrdnji o smrti njenog vođe Usame bin Ladena i time prekinula nagađanja mnogih medija i pojedinaca. Na džihadskim web sajtovima i forumima je danas postavljen proglas ove organizacije. S obzirom da globalni mas mediji o ovom događaju izvještavaju šturo i tendenciozno, prilažemo vam kompletan proglas:

Pojašnjenje o pogibiji šejha Usame bin Ladena, Allah mu se smilovao

Hvala Uzvišenom Allahu koji kaže:

وَلَئِنْ قُتِلْتُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرَحْمَةٌ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ

„A ako vi na Allahovom putu poginete ili umrete, doista su oprost od Allaha i milost bolji od onoga što oni gomilaju!” (Alu Imran, 157)

Neka je salavat i selam na njegova Poslanika koji kaže: „Volio bih da budem ubijen na Allahovom putu, zatim oživljen, zatim ubijen, zatim uživljen, zatim ubijen”, na njegovu porodicu i ashabe koji su širili istinu svojom pravdom, čuvali vjeru svojim grlima i prolili krv na put njenog uzdizanja, te

فَمَا وَهَنُواْ لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَمَا ضَعُفُواْ وَمَا اسْتَكَانُواْ

„nisu klonuli zbog onoga što bi ih zadesilo na putu Allahovom, niti su posustajali, niti se predavali.” (Alu Imran, 146)

U historijskom danu velikog islamskog ummeta, i situaciji koja nije neoubičajena za njegove junake i ljudine u njegovom (ummetovom) mubarek životu, na istabanom putu kojeg su slijedili odabrani od prvih i potonjih generacija, ubijen je šejh, mudžahid, vođa, asketa i muhadžir Ebu Abdullah Usame ibn Muhammed ibn Laden, rahimehullah, na mjestu istine u kojem je svoj govor potvrdio svojim djelom i svoju tvrdnju dokazom, priključivši se na taj način povorci dostojanstvenog ummeta čije kolone idu jedna za drugom od velikih vođa, iskrenih vojnika i plemenitih konjanika. Odbio je da bude od onih koji će biti poniženi u vjeri, koji su predali predvodništvo drugima i ponizili se onima na koje je spušteno poniženje i srdžba (jevreji) i one koji su zalutali (kršćani). Suprostavio se oružju oružjem, snazi snagom, i prihvatio izazov oholih skupina koje su sa svojom opremom, oružjem i avionima izašli oholeći se i pretvarajući se pred ljudima. Suprostavljajući se njima, njegova odlučnost nije oslabila niti snaga popustila. Naprotiv stao je spram  njih licem u lice poput gordog brda. Navikao se da vodi bitke jednu za drugom upućujući upozorenja i dostavljajući povjereni emanet sve dok ga nisu sustigli meci pronevjere i kufra tako da je predao svoju dušu svome Gospodaru govoreći:

A onaj ko založi svoju dušu svome Plemenitom Gospodaru

Odbijajući njihov (nevjernički) batil (nesitinu) – kako ukoren može biti

Završio je svoj svijetli život radosnim znakom ponosa kojeg je putujući zemljom tražio godinama. Dočekao ga je radosno i veselo onda kada mu je on došao – a taj znak je šehadet (pogibija) na Allahovom putu. A njega neće postići osim oni koji su strpljivi, i neće ga postići osim onih koji su vrlo sretni.

Odjek njegovih riječi još uvijek odjekuje horizontom:

„Sretan je onaj koga Allah primi kao šehida i ne bude mislio mišljenjem slabića.

A onaj ko misli da u ratu neće pogođen biti

Taj razmišlja razmišljanjem slabića”

Ummetu islama čestitamo šehadet njegova čestita sina Usame. Nakon života ispunjenog trudom i naporom, odlučnošću i strpljivošću, podsticanjem na džihad  i učestvovanjem u njemu, darežljivošću i dobročinstvom, hidžrom i putovanjima, savjetima i lijepim usmjeravanjima, mudrošću i iskustvom završen je život šejha džihada u ovom vremenu da bi njegova krv, riječi, djela i završetak ostao duša koja će teći venama našeg islamskog ummeta, greneracija za generacijom, učeći na njegovom primjeru da se slava i ponos ne izgrađuje pustim željama i nadama, da akida i načela nisu samo riječi koje će izgovarati jezici, da se vjera ne može pomoći žrtvovanjem viška vremena, djela i rijeći, da je put ponosa – na dunjaluku i ahiretu – otvoren svakom ko je spreman platiti njegovu cijenu i podnijeti njegovu poteškoću, da se predvodništvo u vjeri ne može postići bez sabra i jekina (čvrstog ubjeđenja) i da je glavnica čovjekova imetka njegova iskrenost i istinoljubivost.

Ako su Amerikanci uspjeli ubiti šejha Usamu, pa to nije bruka ni sramota. Pa zar junaci bivaju ubijani osim na drugom polju do polju mejdana? Svaki edžel ima određeni rok, međutim, mogu li Amerikanci  svojim medijima, oružjem, vojskom, opremom i obavještajnim službama – ubiti ono radi čega je živio šejh Usame i radi čega je ubijen? Nikada i nikako! Šejh Usame nije osnovao organizaciju koja će umrijeti njegovom smrću i nestati njegovim nestankom.

يُرِيدُونَ لِيُطْفِؤُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ

“Oni žele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah upotpunjuje svjetlo Svoje, makar to mrzili nevjernici. On je Onaj Koji je poslao Svog Poslanika s Uputom i Vjerom istine da bi je uzdigao iznad svih vjera, makar to mrzili mušrici (mnogobošci).” (Saff, 8-9)

Ovi ajeti će ostati usmjerene strelice ka grlima ovih slijepih i nijemih (od istine i islama) koji ne razumiju.  Allahova vjera – od koje je i džihad na Allahovom putu – će uvijek ostati gorda, njenu akidu će nositi čista srca, na njenom uzdizanju radit će čiste ruke, i na putu njenog namjesništva radit će iskrene skupine kojima neće škoditi oni koji ih na cjedilu ostave niti oni koji im se suprotstave, sve dok Allahova odredba ne dođe.

Šejh Usame, rahimehullah, nije bio poslanik koji je poslat u dvadesetom vijeku, već čovjek musliman iz ovog plemenitog muslimaskog ummeta, koji je snažno prihvatio za Knjigu (Kur'an), prodao svoj dunjaluk radi ahireta, i ulagao truda na tom putu te ga je Allah uzdigao onda kada je on uzdigao Njegovu vjeru, učinio ponosnim onda kada je on nastojao Njegovu riječ učiniti ponosnom i ulivajući strah u srca nevjernika onda kada se nije bojao ikog drugog do svog Gospodara.

Ummet koji je izrodio Usamu je umet koji još uvijek rađa. On će i dalje rađati ljudine i junake poput njega. Ljudine i junake koji osjećaju slast u žrtvovanju, užitak u saburu, i koji zagorčavaju život njihovim neprijateljima otvarajući im paklena vrata (njhovim ubistvom) ili ih lancima uvode u džennet. Univerzitet imana, Kur'ana i džihada, sa kojeg je izašao šejh Usame ibn laden nije i neće zatvoriti svoja vrata. Allahova Knjiga će ostati sačuvana a njeni ajeti biti danonoćno izučavani i učeni tako da ne mogu biti izbrisani makar se svi narodi radi toga okupili. Kako, kada  naš muslimaski ummet danas još više hrli vjeri i žrtvi radi svoje akide, kada je još jači u suprotstavljanju svojim neprijateljima i još više uočava spletke koje mu se kuju, nakon što je stasala čista i bogobojazna generacija  – u čijem odgoju je učestvovao i šejh Usame i njegova čestita braća od vođa, daija i dobrih ljudi – generacija koja se uzdiže svojim imanom i ponosi svojim islamom, koja omalovažava nevjernički Zapad i njegovu lažnu civilizaciju ispunjenu pokvarenjaštvom, razvratom, nemoralom i lažima, generacija koja je ubistvo svog vođe prihvatila kao plijen kojim će učvrstiti svoju ljubav prema vjeri a ne povod  radi kojeg bi se svojim stopama vratili natraške. Oni sa imanom i jekinom ponavljaju riječi Uzvišenog:

وَكَأَيِّن مِّن نَّبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُواْ لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَمَا ضَعُفُواْ وَمَا اسْتَكَانُواْ وَاللّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلاَّ أَن قَالُواْ ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ فَآتَاهُمُ اللّهُ ثَوَابَ الدُّنْيَا وَحُسْنَ ثَوَابِ الآخِرَةِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

“A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se brojni bogougodnici borili, pa nisu klonuli zbog onoga što bi ih zadesilo na putu Allahovom, niti su posustajali, niti se predavali?! A Allah voli strpljive! Oni nisu govorili ništa drugo nego: ‘Gospodaru naš, oprosti nam grijehe naše i rasipnost našu u postupcima našim, učvrsti korake naše i pomozi nam protiv naroda nevjerničkog!’ Pa im je Allah dao nagradu na ovome svijetu i ljepotu nagrade na onome svijetu, a Allah voli dobročinitelje!” (Alu Imran, 146-148)

Kada bi se svjetlost islama i džihada mogla ugasiti ubistvom ili smrću nekog čovjeka, onda bi on bio ugašen na dan kada je preselio najbolji čovjek, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i kada su se odmetnuli oni koji su se odmetnuli od Arapa. Ili bi se njegovi listovi zatvorili onda kada je vladaru pravovjernih Omeru, radijallahu anhu, prolivena njegova krv u mihrabu, ili Osmanova pri učenju Kur'ana ili Aliji na putu ka džamiji, Allah bio zadovoljan svima. Koliko je i koliko vođa koji su išli njihovim putem ispunivši zemlju, od istoka do zapada, njihovim spomenom, osvajanjima i džihadom, tako da svjetlo istine nije utrnulo njihovim ubistvom niti su se njihovi sljedbenici vratili natraške njihovim nestankom. Naprotiv, svojom borbom su još više izazvali srdžbu nevjernika, odlučno nastojeći da se za njih osvete noseći zastavu istine u svojim rukama, učeći riječi Uzvišenog:

مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا

“Ima vjernika koji ispunjavaju zavjet dat Allahu, ima ih koji su poginuli, i ima ih koji to očekuju i nisu ništa izmijenili.” (Ahzab, 23)

Polazeći od ove osnove, mi u organizaciji Al-Kaide dajemo obećanje Allahu – a Njega molimo da nas pomogne i učvrsti – da ćemo nastaviti putem džihada kojim su išle naše vođe na čelu sa šejhom Usamom, bez popuštanja i kolebanja. S tog puta nećemo skrenuti ni za dlaku sve dok Allah ne presudi između nas i našeg neprijatelja, a On je najbolji sudac. Nakon toga, neće nam škoditi vidjeli mi pomoć i pobjedu i namjesništvo ili preselili prije toga.

فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالآخِرَةِ وَمَن يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيُقْتَلْ أَو يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا

“I neka se zato na Allahovu putu bore vjernici protiv onih koji život na ovome svijetu kupuju za onaj svijet, jer ko se na Allahovu putu bori, pa pogine ili pobijedi, Mi ćemo ga sigurno velikom nagradom nagraditi!” (Nisa, 74)

Isto tako, mi potvrđujemo da je krv šejha Usame ibn Ladena, rahimehullah, teža i skupocjenija kod nas i kod svakog muslimana od toga da uzaludno bude prolivena. Ona će uz Allahovu dozvolu ostati prokletstvo koje će proganjati Amerikance i njihove saveznike unutar i van njihovih država. Uz Allahovu pomoć, njihova radost će ubrzo biti zamijenjena tugom, njihova krv će pomutiti njihove suze, i ispunit ćemo zakletvu šejha Usame kada je rekao: “Neće uživati Amerika, niti oni koji žive u Americi, u sigurnosti  sve dok je naše familije ne budu praktično doživjele u Palestini.” Vojske islama će u skupinama i pojedinačno, bez umora i očaja, bez predaje i gubljenja duha, planirati i raditi sve dok ih ne pobijede.

Mi pozivamo muslimaski narod Pakistana na čijoj zemlji je ubijen šejh Usame, da ustanu i saperu sramotu koja ih je pogodila sebebom male skupine izdajnika i lopova koji su sve prodali neprijateljima ummeta i isprovocirali osjećaje ovog plemenitog mudžahidskog naroda. Pozivamo ih na veliki i sveopći ustanak kako bi očistili svoju zemlju (Pakistan) od nečistoće Amerikanaca koji su zemljom posijali nered.

إِنَّ اللّهَ لاَ يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod sebe ne promijeni.” (R'ad, 11)

Na kraju, šejh nije napustio ovaj dunjaluk prije nego li je saučestvovao sa ummetom u njegovom veselju povodom narodne revolucije protiv nepravde i nasilnika, prije nego li je snimio audio snimak, nedelju dana prije svog ubistva, u kojem čestita ummetu i pruža savjete i smjernice. Mi ćemo tu riječ objaviti uskoro uz Allahovu pomoć.

Riječ istine nasilniku – to je ponos i radost

To je put na ovom dunjaluku to je put ka ahiretu

Pa ako želiš budi rob a ako želiš budi slobodan

Mi upozoravamo Amerikance da ne naude tijelu šejha, rahimehullah, ili da se sa njim ophode na nedoličan način, prema njemu ili prema nekom od njegove plemenite famillije, bili oni živi ili mrtvi.

Tražimo od njih da tijelo predaju familiji, u suprotnom, bilo koje ružno ophođenje će im otvoriti dvostruka vrata propasti nakon koje neće koriti nikog drugog do sebe. Pozivamo isto tako sve muslimane da pristupe ovoj obavezi. Allahu pripada odredba prije i poslije a zlikovci će saznati kako će skončati.

Neka je hvala Allahu Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda, i njegovu porodicu .

Organizacija Kaidetul džihad (Al-Kaida) / Vrhovna uprava

29. džumadel ula 1432, 3. maj 2011.

Izvor: Džihadski web sajtovi i forumi

Prijevod sa arapskog: Aziz Billah

{jacomment disable}

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: