Amnesty: Izrael provodi aparthejd nad Palestincima

Popularno na sajtu

Amnesty International optužio je u utorak Izrael da Palestince podvrgava sistemu aparthejda temeljenom na politici “segregacije, oduzimanja posjeda i isključenja” za koju je rekao da je zločin protiv čovječnosti.

Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su saznanja u izvještaju od 211 stranica temeljena na istraživanju i pravnim analizama o izraelskoj zapljeni palestinske zemlje i vlasništva, nezakonitim ubistvima, prisilnom preseljenju ljudi i uskraćivanju državljanstva.

Izrael kaže da se u izvještaju, drugom u manje od godinu u kojemu AI optužuje Izrael za provođenje politike aparthejda, “učvršćuju i recikliraju laži” grupa za širenje mržnje te da je izvještaj osmišljen da “raspiri vatru antisemitizma”.

Izrael optužuje Amnesty za primjenu “dvostrukih standarda i demoniziranje u svrhu delegitimizacije Izraela”.

Izvještaj je izazvao pohvale Palestinaca.

Amnesty je rekao da je Izrael uveo sistem represije i dominacije nad Palestincima “gdje god ima kontrolu nad njihovim pravima”, uključujući arapske stanovnike Izraela, Palestince na teritorijima pod izraelskom okupacijom i izbjeglice koji žive u inostranstvu.

‘Mučenja i nezakonita ubistva’

Mjere uključuju ograničenja kretanja Palestinaca na teritoriji okupiranoj u bliskoistočnom ratu 1967., nedovoljno ulaganja u palestinske zajednice u Izraelu i onemogućavanje povratka palestinskim izbjeglicama, piše Hina, pozivajući se na dpa i Reuters.

Uz prisilna preseljenja, mučenja i nezakonita ubistva, za koje Amnesty kaže da im je svrha održavanje sistema “represije i dominacije”, oni predstavljaju “aparthejd, zločin protiv čovječanstva”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u izjavi je rekao da “Izrael nije savršen, ali da je demokracija koja poštuje međunarodno pravo i otvorena je za ispitivanje” sa slobodom medija i jakim Vrhovnim sudom.

“Mrzim koristiti argument, da Izrael nije jevrejska država, niko u Amnestyju ne bi se usudio usprotiviti, no u ovom slučaju, nema druge mogućnosti”, rekao je.

Bassam Al Salhe, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) rekao je da izvještaj “potvrđuje i podupire dugotrajnu palestinsku poziciju prema prirodi izraelskih okupacijskih mjera. Odražava stvarno stanje na terenu”, naglasio je.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz