Armenija se obratila Putinu: Molimo Rusiju za pomoć

Popularno na sajtu

Premijer Armenije Nikol Pašinjan obratio se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu s molbom da razmotri u kojem vidu i obimu bi Rusija mogla pružiti pomoć Armeniji na planu sigurnosti što je očiti pokazatelj da Armenija gubi oružanu bitku sa Azerbejdžanom.

Kako se navodi u saopštenju armenskog Ministarstva odbrane, u pismu koje je Pašinjan uputio Putinu predočeno je cjelokupno tumačenje aktuelne situacije na terenu, kao i svi izazovi koje nosi “vojna agresija Azerbejdžana na Nagorno-Karabah“, piše Sputnik, prenosi Tanjug.

Pokretanje konsultacija

S tim u vezi, Pašinjan je zatražio od Putina da što prije pokrene konsultacije kako bi se odredio obim ruske pomoći, i to na osnovu savezništva koje postoji između Rusije i Armenije.

Portal podsjeća da je nedavno u Ženevi završen susret šefova diplomatije Azerbejdžana i Armenije po pitanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

Ministri su postigli dogovor da se ne provode napadi na civilne objekte u zoni konflikta, ali i da se sastavi spisak svih ratnih zatvorenika kako bi mogla da se izvrši njihova razmjena.

Najteži sukob od 1994.

Nagorno-Karabah je formalno dio Azerbejdžana, ali Baku od 1994. godine nema kontrolu nad tom većinski armenskom oblašću čija separatistička vlast ima podršku Erevana.

Najnoviji rat, započet 27. septembra, najteži je sukob od okončanja prethodnog 1994. godine.

Po zvaničnicima Nagorno-Karabaha, jesenas je poginulo 1.068 njihovih vojnika i 39 civila, a 122 civila su ranjena. Azerbejdžanske vlasti nisu saopštile svoje vojne gubitke, ali kažu da je u sukobima ubijeno 69 civila i da su ranjena 322.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz