Balučistan: Džejš al-Adl napao konvoj iranske Revolucionarne garde

Popularno na sajtu

Sunnijska oružana skupina u iranskoj regiji Balučistan, Džejš al-Adl (Vojska pravde), izvela napad na vojni konvoj koji je pripadao Revolucionarnoj gardi Irana.

Prema lokalnim izvorima, konvoj koji je pripadao Revolucionarnoj gardi napadnut je u regiji Bem Pasht u blizini grada Seravan u iranskoj provinciji Sistan i Balučistan. Napad se dogodio na području okruga Kashtegan.

Konstatirano je da su dva vojna vozila u konvoju pogođena, a u napadu je bilo poginulih i ozlijeđenih vojnika.

Džejš al-Adl preuzeo je odgovornost za napad. U izjavi, koja je dostavljena putem izvora s društvenih mreža povezanih s tom grupom, navedeno je da je u regiji pucano na konvoj Iranske revolucionarne garde i da u napadu ima ubijenih.

U regiji već neko vrijeme traju demonstracije protiv iranskog režima. Režimske snage su nasilno reagirale na civilno stanovništvo, a lokalni izvori su rekli da je režim u proteklom periodu masovno okupljao vojsku u regiji.

U Iranu djeluju dvije sunnijske vojne skupine, Ensar al-Furkan i Džejš al-Adl. Obje su smještene na jugoistoku zemlje blizu granice s Afganistanom i Pakistanom. Bore se protiv iranskog režima za nezavisnost sunnijskih regija Sistan i Balučistan, a podržane su od strane afganistanskih talibana.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz