Biden šalje nove američke trupe u Evropu

Popularno na sajtu

U Pentagonu je priopćeno da se 3.000 američkih vojnika razmješta zbog ukrajinske krize.

”Moramo poslati snažan signal ruskom predsjedniku Putinu i svijetu da smo spremni pomoći saveznicima”, rekao je glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby.

Riječ je o privremenim razmještanjima i američke postrojbe neće ulaziti u Ukrajinu o čemu je vrlo jasno govorio nedavno predsjednik Biden, piše Ivica Puljić, izvještač Al Jazeere iz Washingtona.

U Ukrajini se odavno nalaze američki vojni stručnjaci koji obučavaju Ukrajince i oni ostaju. To su pripadnici Nacionale garde.

“Njihova je sigurnost naš prioritet i ako se vidi da trebaju otići odmah bit će donesena odluka”, poručio je admiral Kirby.

Od spomenutog broja, 2.000 se prebacuje iz Sjedinjenih Država u Njemačku i Poljsku, većina ide u Poljsku.

To su padobranske borbene postrojbe iz Fort Braga u Sjevernoj Karolini, a šalju se za nepredviđene situacije.

Riječ je o vrlo pokretnim bobrenim snagama, koji ne prebacuju mnogo opreme sa sobom i zato je njihova mobilnost na visokoj razini.

Iz Njemačke se u Rumunjsku prebacuje 1.000 američkih vojnika uz punu suradnju s Rumunjima. Pentagon tvrdi da je to bilateralna odluka Washingtona i Bukurešta.

‘Putin jača vojne snage’

Treba napomenuti da u Sjedinjenim Državama 8.500 vojnika još uvijek čeka na razmještanje, a nalaze se u punoj pripravnosti. Onih 2.000 vojnika koji idu u Njemačku i Poljsku nisu dio ovog kontigenta.

Najavljena je mogućnost razmještanja novih trupa koje mogu biti preraspoređene unutar europskih zemalja ili mogu biti poslane iz Sjedinjenih Država.

Pentagon kaže da se ne zna je li Rusija odlučila napasti Ukrajinu, ali da se zna da Putin jača vojne snage u zapadnoj Rusiji, Bjelorusiji, Mediteranu… , što je učinjeno i u posljednja 24 sata.

Sjedinjene Države tvrde da blisko surađuju s NATO savezom iako je novo razmještanje američka odluka, a ne odluka NATO saveza.

“Šaljemo vojnike na traženje i poziv zemalja koje su članice NATO saveza. I druge su zemlje, bilateralno, poslale snage poput Danske ili Britanije. Bilo kakav pokret Rusije prema NATO-u, izazvat će našu reakciju”, rečeno je.

Pentagon napominje da NATO savez nema autoritet da ospori slanje ili razmještanje američkih trupa ako se to radi na bilateralnoj osnovi, dakle bez suglasnosti s ostalim članicama saveza.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: