Bidenov apel Putinu oko upotrebe nuklearnog naoružanja: Nemoj, nemoj, nemoj!

Popularno na sajtu

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ruskog kolegu Vladimira Putin da ne koristi taktičko hemijsko ili nuklearno oružje, nakon serije vojnih poraza u Ukrajini.

Na pitanje američkog novinara u emisiji „60 Minutes“ na televizijskoj mreži CBS šta bi poručio Putinu ako bi razmatrao upotrebi takvog oružja, Biden je rekao: „Nemoj. Nemoj. Nemoj. Nemoj mijenjati lice rata nečim što se nije desilo od Drugog svjetskog rata“.

Ukrajinska vojska je u velikoj kontraofanzivi natjerala ruske snage na povlačenje sa sjeveroistoka zemlje, dok se Putin u svojoj zemlji našao pod pritiskom nacionalista, koji žele da Rusija preuzme inicijativu.

Putin je upozorio da bi Moskva mogla odgovoriti snažnije. Ukoliko njena vojska i dalje bude pod pritiskom, javlja se zabrinutost da bi u određenom treutku ruski predsjednik mogao pribjeći korištenju nekonvencionalnih sredstava, poput blažeg nuklearnog ili hemijskog oružja.

Biden je rekao da će američki odgovor biti “posljedičan”, ali je odbio dati detalje.

„To kakav bi bio odgovor zavisi o obimu onoga što bi uradili“.

Šta piše u ruskoj doktrini

Zvaničnici ruske vlade odbacivali su sugestije Zapada da bi Rusija mogla u Ukrajini koristiti nuklearno naoružanje.

Na pitanje o Bidenovim komentarima, RIA Novosti citira glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao: “Pročitajte [rusku nuklearnu] doktrinu. Tamo sve piše.”

Prema toj doktrini, nuklearno oružje može biti upotrijebljeno nakon „agresije na Rusiju ili njene saveznike ili upotrebe oružja za masovno uništenje“, ili „kada je postojanje zemlje pod prijetnjom“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je prošlog mjeseca da, sa vojne perspektive, nuklearno naoružanje nije neophodno, a ranije, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istakao je da će u Ukrajini biti korišteno samo konvencionalno oružje.

Prijetnja da bi Rusija potencijalno mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje manje snage u Ukrajini, ne može se uzeti olako, ali američka američka Centralna obavještajna agencija CIA nije vidjela puno praktičnih dokaza koji potkrepljuju tu zabrinutost, rekao je u aprilu direktor agencije William Burns.

(Al Jazeera i Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz