Bitka za Zabadani: Pada posljednji sunitski grad na granici sa Libanonom

Popularno na sajtu

Bitka za Zabadani ušla je danas u 18. dan. Hiljade šiitskih Hezbollahovih boraca potpomognutih Asadovom 4. divizijom krvnički napada nekoliko stotina boraca džihadsko-oslobodilačkih snaga, uglavnom Ahraruš-Šama i Džebhetun-nusre.

U bombardovanju koje sirijski mediji i aktivisti nazivaju “ludačkim”, režim i Hezbollah svakoga dana sruče na stotine barel bombi, granata zemlja-zemlja, te minobacačkih projektila, uz žestoku paljbu iz tenkova i artiljerijskih oruđa.

Zabadani centar
Centar grada Zabadani nakon bombardovanja šiitsko-režimskih snaga

Aktivisti bliski džihadskim skupinama izvještavaju da je od početka šiitsko-režimske ofanzive ubijeno 120 i ranjeno preko 200 Hezbollahovih boraca, ali da ima mnogo ubijenih i na strani mudžahida.

Iako su šiitsko-alevijske snage uspjele zauzeti jedno predgrađe grada, još uvijek nisu uspjeli zauzeti grad, u ofanzivi koja poprima epske razmjere.

Ova “ludačka” ofanziva šiitskih snaga na Zabadani neodoljivo podsjeća na bitku za Kusajr, strateški gradić u Homsu u kojem je ubijeno najmanje 1000 mudžahida i civila u nekoliko sedmica divljačkog granatiranja koje je grad Kusajr gotovo sravnilo sa zemljom.

Zabadani je od strateške važnosti za mudžahide ali i Hezbollah i režim, jer je jedini preostali grad na ruti Damask-Bejrut koji je u rukama džihadsko-oslobodilačke snage i za očekivati je da će lider Hezbollaha, Hasan Nasrallah, ako treba žrtvovati i posljednjeg svog borca za Zabadani.

Imajući u vidu realno stanje na terenu i višestruku nadmoć šiitskih snaga potpomognutih zračnim snagama režima, normalno je očekivati skori pad Zabadanija, čiji branitelji zlatnim slovima pišu još jednu stranicu herojstva i časti u historiji muslimana, i to u vrijeme ponižavajuće šutnje ummeta.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz