Cavusoglu: Francuska radi na jačanju ruskog prisustva u Libiji

Popularno na sajtu

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako NATO Rusiju vidi kao prijetnju, ali kako Alijansin saveznik Francuska ulaže napore za intenziviranje ruskog vojnog prisustva u Libiji.

Šef turske diplomatije se u Ankari sastao s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, a nakon sastanka je komentirao aktuelne političke teme, prenosiu Anadolija.

Na upit da komentira izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je, nakon nedavnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, optužio Tursku da igra opasnu igru u Libiji, Cavusoglu je kazao kako Turska u Libiji sarađuje isključivo s legitimnom Vladom nacionalnog jedinstva, koju su i Ujedinjeni narodi priznali kao takvu.

“Cijeli svijet zna i većina evropskih zemalja je priznala da je zahvaljujući našoj saradnji spriječena eskalacija uličnih sukoba u Tripoliju”, rekao je on i dodao kako nestabilnost situacije u Libiji ima posljedice i po Evropu, a da je dolazak migranata samo jedna od tih posljedica.

Šef turske diplomatije je rekao da Francuska u Libiji podržava penzioniranog generala Khalifu Haftara, čije “nelegitimne snage sa istoka od aprila prošle godine provode agresiju s ciljem zauzimanja Tripolija”.

“Francuska podržava tog gusara. Podržava Haftara protiv rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Cavusoglu.

Naglasivši da Turska vodi transparentnu saradnju s libijskom Vladom, Cavusoglu je kazao da Francuska ne vodi takvu politiku, već čak poriče da podržava i naoružava Haftarove snage.

“Istina je na vidjelu i vidi se u izvještajima. Abu Dabi daje novac Haftaru, ali daje i Francuska”, rekao je on i dodao da je jasno ko igra opasne igre u Libiji, a da to svakako nije Turska.

Kazao je da NATO, s jedne strane, Rusiju vidi kao prijetnju, a da, s druge strane, njegov saveznik Francuska radi na jačanju vojnog ruskog prisustva u Libiji.

Šef turske diplomatije također je kazao da se nazire da je Francuska i ovog puta prisutna u Libiji isključivo zarad vlastitih interesa, kao što je bila i u prošlosti i tokom bombardiranja 2011. godine.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: