Čelnik Kuvajta: Kriza u Zaljevu mogla bi se zakomplikovati

Popularno na sajtu

Čelnik Kuvajta, šeik Sabah al-Ahmad Al Sabah upozorio je danas da bi se kriza između četiri arapske države i Katara “mogla zakomplikovati”, kao i da bi propast Vijeća zaljevske saradnje mogla značiti kraj jednog od posljednjih uporišta arapske saradnje, prenose agencije

Kuvajt pokušava posredovati u cilju okončanja diplomatske i trgovačke blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat.

Al Sabah je u govoru pred zastupnicima u Parlamentu Kuvajta rekao da bi se “kriza mogla zakomplikovati”, što bi moglo, kako je ocijenio, “imati negativan regionalni i međunarodni utjecaj”, te ugroziti države i narode u Perzijskom zaljevu.

On je istakao da je kriza prva stavka kuvajtskog djelovanja i da država želi riješiti problem i zaštititi Vijeće zaljevske saranje od propasti, te dodao da sve strane zavise od posredovanja Kuvajta.

Politički motivisane optužbe

Jedna od neposrednih posljedica krize jest odlaganje godišnjeg samita Vijeća za saradnju država Zaljeva predviđenog za decembar, a koji će biti održan, kako je navedeno, sljedeće godine.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu zemlju da podržava terorizam, kao i zbog veza s Iranom, koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji. Vlasti Katara negirale su optužbe, navodeći da su politički motivisane.

Ova grupa država poslala je 22. juna listu od 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanje blokade, a među njima su gašenje medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže kako su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz