Damask: Fejleku-Rahman u roku od 100 dana ubio i ranio čak 1675 režimskih vojnika (INFOGRAFIKA)

Objavljeno / ažurirano:

Zvanični mediji pobunjeničkog Fejleku-Rahmana (Korpusa Milostivog) su jučer objavili infografiku koja prikazuje fatalne gubitke Assadovih režimskih snaga, mahom režimske 4. oklopne divizije u periodu od 18.6.2017. do 28.9.2017. godine, odnosno tokom proteklih 100 dana.

Prema infografici, Fejleku-Rahman je tokom ovog perioda:

– Ubio preko 475 Assadovih vojnika,
– Ranio preko 1200 vojnika,
– Ubio 28 vojnih oficira,
– Uništio 36 tenkova, 
– Uništio 6 BMP vozila,
– Uništio 4 samohodna oklopna protuvazdužna topa ”Šilka”,
– Uništio 4 samohodne haubice ”Gvozdika”,
– Unštištio 12 oklopnih buldožera,
– Uništio 3 lansera projektila tipa ”Slon”,
– Uništio 7 artiljerijskih strojnica 23mm,
– Uništio 3 strojnice 13.5mm,
– Napravio 11 zasjeda,
– Zarobio jednog neprijateljskog vojnika.

INFOGRAFIKA:

Važno je napomenuti da se infografika odnosi samo na ono što je potvrđeno od režimskih gubitaka, a neki smatraju da bi brojka poginulih i ranjenih vojnika tokom proteklih 100 dana mogla doseći i cifru od 2.000.

Ove brojke režimskih gubitaka su nevjerovatne kada se uzme u obzir da je 4. oklopna divizija uz izvjesne ”Tigrove” najelitniji dio onog što je ostalo od režimske vojske. Četvrtom divizijom komanduje ni manje ni više nego Maher al-Assad, brat dikratora i zločinca Bašara al-Assada.

Upravo ova 4. divizija je u jedna od prvih okrenula tenkove prema civilima u vrijeme mirnih demonstracija, a tokom jednomjesečnih borbi je uspjela slomiti pobunjenički otpor u gradu Homsu zbog čega je četvrt Baba Amr sravnjena sa zemljom 2012. godine, no u Damasku joj to očito ne polazi za rukom usljed superiornog otpora Fejleku-Rahmana.

Fejleku-Rahman je usavršio taktike urbanog ratovanja i nerijetko neprijateljskim snagama priređuje zasjede. (Pogledaj: 50 Assadovih vojnika stradalo usljed eksplozije tunel-bombe na frontu Ajn-Terma)

FOTO: Komandanti Fejleku-Rahmana 

FOTO: Iz režimske perspektive – tenk na udaljenosti od nekoliko metara pokušava uništiti utvrđeni položaj Fejleku-Rahmana, dok vojnici čuče (skrivaju se) iza tenka 

 

(Vijesti iz Sirije)

Novo na sajtu

Pogrom muslimanskog stanovništva na Kafkazu

Ruski genocid na Kavkazu: Iskorijenjeno 90% muslimana Čerkeza

Opisan kao najveći genocid u 19. stoljeću, ruski genocid nad Čerkezima poslužio je kao uzor zločincima koji zadnjih 150 godina vrše genocide nad muslimanima...
tewhid-islam

Bez tewhida nema islama

Preporučeni sadržaj

islam slika

Kratke i korisne zanimljivosti o islamu

Ženu udaju četiri stvari: ljepota, porijeklo, bogatstvo i vjera. Najveći ogranak imana je reći La ilahe illallah. Najmanji ogranak imana je ukloniti smetnju (prepreku) sa puta. Ženi...

Islamske teme