Dezerter režimske vojske za dvije godine snimio genocid u Siriji od 11 000 mučenih do smrti (uznemirujuće slike)

Popularno na sajtu

Bivši član vojne službe sirijskog režima koji je radio 13 godina kao vojni policajac, dezertirao je zajedno sa 55 000 fotografija od čak 11 000 ljudi koji su sistematski mučeni do smrti od strane Asadovog režima.

Američki CNN i britanski The Guardian, objavili su izvještaj o velikoj količini dokumenata, uključujući hiljade fotografija, na kojima je prikazano mučenje i ubijanje zatvorenika od strane režimskih snaga sigurnosti.

Izvještaj su sastavili, kako prenosi CNN međunarodni tužitelji za ratne zločine i forenzički stručnjaci, koji su zaključili kako je ovo direktan dokaz sistematskog mučenja i ubijanja od strane režima Bašara Asada.

Tri bivša tužioca na kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Siera Leona, pregledali su hiljade fotografija i dokumenata koji su zabilježili smrt u zatvorima režimskih snaga sigurnosti od marta 2011. do augusta 2013.

Većina žrtava su mladići i mnogi leševi su osušeni, umrljani krvlju sa znakovima mučenja u vidu rupa na tijelu. Neki nisu imali očiju, drugi pokazuje znakove davljenja i strujnih udara.

UN i nezavisne grupe za ljudska prava su dokumentovale zloostavljanja od strane režima Bašara Asada i pobunjenika, ali stručnjaci kažu da su ovi dokazi detaljniji i u puno većem razmjeru nego išta što je stiglo iz 34-mjesečnog rata.

Tri advokata su intervjuisala izvor, vojnog policajca koji je tajno radio za grupu sirijske opozicije i kasnije dezertirao i pobjegao iz države. Svi dokazi koje je donio sa sobom su prošli rigoroznu provjeru i napravili izvještaj do kojeg su došli CNN i The Guardian i kojeg u orginalu možete pogledati ovdje.

Autori izvještaja su Desmond de Silva, bivši tužioc specijalnog suda za Siera Leone, Džefri Niajs, bivši glavni tužioc bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića i profesor Dejvid Krejn koji je tužio predsjednika Čarla Tejlora od Liberije na sudu za Siera Leone.

Dezerter, koji je iz sigurnosnih razloga imenovan kao Cezar, bio je fotograf u vojnoj policiji sirijskog režima. On je prokrijumčario fotografije izvan države na memorijskoj kartici za osobu iz Sirijskog nacionalnog pokreta, kojeg podržava zaljevska država Katar.

Cezar je rekao istražiteljima da je njegov posao bilo slikavanje ubijenih zatvorenika. On je rekao da nije svjedočio egzekucijama niti mučenju. Ali je opisao visoko birokratski sistem.

“Procedura je bila da kada bi zatvorenici bili ubijani na mjestima gdje su bili zatvoreni njihova tijela bi bila dovezena u vojnu bolnicu u koju bi on bio poslan sa doktorom i članom suda. Cezarova uloga je bila da fotografira leševe. Dnevno bi bilo do 50 leševa dnevno za fotografisanje koje bi zahtjevalo 15 do 30 minuta rada po lešu,” navodi se u izvještaju.

“Razlog za fotografisanje pogubljenih osoba je bio dvostruk. Prvi je dozvola za pravljenje smrtovnice bez zahtjeva porodice da vide tijelo, i time bi vlasti izbjegavale davanje istinitog izvještaja o njihovim smrtima. Drugi je potvrda da su naređenja za pogubljavanje individualaca sprovedna.”

Porodicama se govorilo da je uzork smri bio “srčani napad” ili “problemi sa disanjem”, dodaje se u izvještaju. “Procedura za dokumentaciju je bila takva, kada bi zatvorenik bio ubijen dobio bi posebni broj koji bi ga povezivao sa ogrankom službe sigurnosti odgovorne za njegovo zatvaranje i smrt.”

“Kada bi leš bio prebačen u vojnu bolnicu, dobijao bi dodatni broj kako bi bilo dokumentovano, lažno, da je smrt nastupila u bolnici. Onda kada bi tijela bila fotografisana, nošena su na ukopavanje na ruralna područja.”

Tri iskusna forenzička naučna eksperta su ispitali i potvrdili autentičnost primjeraka od 55 000 digitalnih slika, koje sadrže čak 11 000 žrtava. “Sve u svemu, tu su dokazi da je značajan broj ubijenih sasušen i značajna manjina je bila vezana i udarana objektima kao što su šipke,” stoji u izvještaju.

U izvještaju kojeg su objavili CNN i The Guardian naravno da nisu prikazane sve slike nego samo vrlo mali broj kao primijer velike kolekcije dokumentovanog zločina. Ovo je do sada najsnažniji dokaz da se radi o brutalnom, zločinačkom režimu, čije se metode u obračunavanju sa opozicijom mogu usporediti sa metodama nacističkog režima Adolfa Hitlera.

Sve riječi koje bi se izustile da se opiše ova strahota i odvratnost koja se može vidjeti samo na nekoliko ovih slika, ne bi bile dovoljne. Prema tome ostavljamo vama, da na osnovu ovih nekoliko slika, sami procjenite kakvo je to zlo koje tlači sirijski narod preko 40 godina.

 Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz