Afganistan: U napadu na međunarodnu bazu ubijeno i ranjeno stotine stranih vojnika, uništene desetine helikoptera i ubijena tri generala

Popularno na sajtu

Demoralisani strani okupatori pokušali su sve što su mogli da prikriju pravi obim svoji gubitaka u šehidskoj operaciji na njihovu bazu u oblasti Ziri u pokrajini Kandahar, zabranjujući novinarima i plaćenicima Afganistanske nacionalne armije (ANA) da se približe području, rekao je glasnogovornik Islamskog Emirata.

Neprijatelj je konstatovao da je samo jedan njihov vojnik  ubijen u napadu mudžahida i nepopustljiv je na ovim dječijim tvrdnjam koje su neprihvatljive kao princip rata kao ni bilo kojem zdravom mozgu. Da li je ikome prihvatljivo da je samo jedna osoba poginula u tri sata borbe, navodi se u izjavi Kari Jusuf Ahmeda postavljenoj na zvaničnom sajtu Islamskog Emirata.

Stvanost napada je takva da su stotine stranih okupatora ubijene i ranjene koji je izveden u ponedjeljak kao i da su desetine apača, činuka (vojni helikopteri),  bespilotnih letjelica i druge vojne opreme uništeno u požaru koji je naknadno izbio, prema navodima svjedoka kao i tima poslanog na izvidžačku misiju da promatra operaciju i da napravi njen video snimak.

Neprijatelj je naredio helikopterima iz baze u Kandaharu da evakuiraju svoje žrtve duboko u noći, dok su krtice (infiltrirani mudžahidi) unutar ANA-e dodali da su dvije letjelice također stigle i preuzele leševe tri visokopozicionirana generala u zračnu bazu u Bagramu.

Mi izazivamo neprijatelja da ako su odlučni na svojim tvrdnjama ili vjeruju u slobodu novinarstva da puste da nepristrasni novinari ispitaju mjesto borbe sa svojim sopstvenim očima u cilju da istina postane očita svima, dodaje se na kraju proglasa.

Treba podsjetiti da je grupa mudžahida iz jedinice fidai napala međunarodnu vojnu bazu u Kandaharu u ponedjeljak. Napad je započeo kada je prvi mudžahid detonirao automobil napunjen eksplozivom na ulazu u bazu očistivši put za drugih osam mudžahida koji su bili naouružani eksplozivnim vestama i lahkim naoružanjem, iznimno ubojita taktika koja je već postala svojstvena za afganistanske mudžahide.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz