Categories:

Iranski predsjednik Rohani: “Neprijateljstvo” prema Americi se mora okrenuti u prijateljstvo

Objavljeno / ažurirano:

Iranski predsjednik Hasan Rovhani je rekao u srijedu da je moguće “neprijateljstvo” koje je trajalo više od tri desetlječa sa Sjedinjenim Državama okrenuti u prijateljstvo ako se obe strane potrude u tom nastojanju, prenosi Al-Arabiya.

On je govorio u intervjuu za švicarsku televiziju nakon što je stigao na Svjetski ekonomski forum u Davosu koji će ugostiti globalnu poslovnu zajednicu gdje će se susresti rukovoditelji naftnih kompanija u četvrtak.

Upitan da li bi jednog dana američka ambasada mogla ponovno biti u Teheranu umjesto što švicerska ambasada predstavlja američke interese u Iranu, presjednik je rekao za RTS televiziju: “Nijedno neprijateljstvo ne traje vječno, i mi neprijateljstvo trebamo pretvoriti u prijateljstvo.”

O kakvom je neprijateljstvu govorio iranski predsjednik nije sasvim jasno, kada je vrlo dobro poznato, što priznaju i iranski dužnosnici i novinari, da je Iran, između ostalog, pomogao Sjedinjenim Država u invaziji Afganistana 2001. na Islamski Emirat.

Ovo je i potvrdio Mašallah Šamsolvaezin, ugledni iranski reformistički novinar koji je rekao kako su iranski obavještajni agenti dali vjerodostojne informacije američkim jedinicama Specijalnih snaga koje se bore protiv iranskih neprijatelja, aganistanskih talibana, u 2001.

“Sada ekstremisti ponovo prijete našoj sigurnosti kao u 2001., i obe države će surađivati zajedno jedna sa drugom u Iraku, i možda na drugim mjestima također,” rekao je Šamsolvaezin. “Ovo je početak regionalne suradnje.”

“Irak dvije sedmice vodi veliku ofanzivu da bi uništili Al-Kaidu – prvi veliki vojni izazov sa kojim su se džihadisti suočili poslijednjih šest godina. Tri vojske se bore uz Irak: Sjedinjene Države, oficiri iranske Al-Kuds brigade i Sirija,” stoji u eskluzivnom izvještaju vebsajta Debka.

Cilj ovog historijskog saveza krstaša i šijja, koji navodi sajt Debka, jeste da osujete “Al-Kaidin nagon” za širenjem svoje “prve nezavisne države na Bliskom istoku na teritoriji Iraka i Sirije,” tj. hilafeta, što je kada analiziramo historiju uvijek i bio cilj tog paklenog saveza.

Priprema: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Preporučeni sadržaj

Šejh Tarifi o istinskoj slobodi i svrsi ovosvjetskog života

0
- Stvarna sloboda podrazumijeva robovanje samo Allahu i nikome više mimo Njega. Tumačenje slobode kao dozvole izlaska van okvira naredbi i zabrana koje je Allah...
Poklon bolesniku

Poklon svakom bolesniku

Islamske teme