Ebu Muhammed el-Makdisi o sukobu među pobunjenicima u Siriji

Popularno na sajtu

Na sajtu tawhed.ws, nedavno je postavljen tekst od šejha Ebu Muhammeda el-Makdisija o međupobunjeničkom sukobu u Siriji koji još uvijek traje. Ovaj tekst je svojevrsna reakcija šejha Makdisija na propuste koje čine džihadske skupine u Siriji i nudi rješenje za prevazilaženje međusobnih problema.

Ovaj tekst ima veliki značaj u zaokruživanju slike o pomenutim sukobima u Siriji, imajući u vidu da Makdisi ima izuzetno jak uticaj na mnoge džihadske skupine u svijetu uopšteno, i u Siriji, posebice. Navodimo prijevod pomenutog teksta, za koji se smatra da je osuda svih sukobljenih strana, a posebice Islamske države u Iraku i Šamu (IDIŠ).

Ako tako ne postupite nastaće fitna na Zemlji i nered veliki

Od Ebu Muhammeda el-Makdisija njegovoj braći mudžahidima u Siriji:

Es-selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Zahvaljujem se Allahu mimo kojeg drugog boga nema, i donosim salavat i selam na Njegova Poslanika. Kaže Uzvišeni:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ إِلاَّ تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ وَفَسَادٌ كَبِيرٌ

„Nevjernici su prijatelji i štićenisi jedni drugima, ne postupite li i vi tako nastaće fitna na Zemlji i nered veliki.“ (El Enfal, 7)

Znajte naša braćo, vi koji ste odabranici sljedbenika islama, njihov ponos i kruna njihovih glava, da se Allah i vama obraća ovim ajetom kao što se njime obraća vjernicima u svakom vremenu i mjestu. On od vas traži jedan neminovnan zahtjev a to je da se svi ujedinite i ostvarite međusobno prijateljevanje sa vjernicima istinskim i praktičnim ostvarivanjem. To je obrazložio činjenicom da i nevjernici isto tako postupaju, stoga ste vi preči tome.

Evo vidimo danas kako su se rafidijsko[1] batinijske[2] skupine kao i skupine taguta[3] riddeta[4] i kolovođe kufra[5] od arapa i nearapa, okupile i uložile sve svoje mogućnosti i medije u zavjeri protiv vas i vašeg džihada. Sva njihova briga je u tome da vi ne pobjedite jer se vašom pobjedom uzdiže najčistija, a njima najmrža zastava, zastava tevhida. Oni su s pram ove zastave onako kako ih je Allah opisao rekavši:

ذَٰلِكُمْ بِأَنَّهُ إِذَا دُعِيَ اللَّهُ وَحْدَهُ كَفَرْتُمْ وَإِنْ يُشْرَكْ بِهِ تُؤْمِنُوا فَالْحُكْمُ لِلَّهِ الْعَلِيِّ الْكَبِيرِ

„To je zbog toga što kada se Allahu pozivalo vi niste vjerovali, a kada se Njemu širk činio vi ste vjerovali! A sud pripada jedino Allahu, Uzvišenom i Velikom.“ (Gafir, 12)

U vašoj pobjedi je sprovođenje najčišćeg, a njima najmržeg šerijata. Kaže Uzvišeni:

وَالَّذِينَ كَفَرُوا فَتَعْسًا لَهُمْ وَأَضَلَّ أَعْمَالَهُمْ * ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كَرِهُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ

A onima koji ne vjeruju – propast njima! On neće djela njihova prihvatiti, zato što ne vole ono što Allah objavljuje, i On će djela njihova poništiti.” (Muhammed, 8-9)

Vidimo nevjernike kako na svim mogućim poljima kuju zavjeru protiv vas i vašeg džihada. Okupili su se na Drugoj ženevskoj konvenciji kako bi vašem džihadu pravili spletke. Zemlje u regionu oko vas isto tako nisu prestajale sa zavjerama protiv vas još od samog početka. Sve pomenuto vas obavezuje da se ujedinite na riječima tevhida jer ste vi ujedinjenju preči od njih i kod Allaha se nadate (tj. nadate se nagradi vašeg ujedinjenja, op.prev.) onome čemu se oni ne nadaju. Zbog toga ste vi najpreči da se uzdignete od prohtjeva duše i prepirki koje dovode do podvajanja, propasti i gubljenja snage.

Obaveza vam je da se odmah ujedinite pod jednim vođstvom mudžahida Sirije, jer borba koju vodite danas u okrilju svjetske zavjere protiv vas, ne može okončati jedna grupa od vas, već ona (borba) zahtjeva od vas ujedinjenje i savezništvo. Ne samo ujedinjenje sa oružanim grupama koje  se poklapaju sa menhedžom istine u detaljima, već sa svim oružanim grupama koje prihvataju sprovođenje Šerijata kao vrhovni cilj, pa makar u njihovim redovima bilo običnog svijeta od muslimana, onih slabog imana i onih koji su se tek prihvatili islama. To vam je obaveza jer se vi nalazite u odbrambenom džihadu u kojem se inače dozvoljava ono što se ne dozvoljava u drugom džihadu (tj. ofanzivnom, ar. džihadu et-taleb).

Pogledajte primjer bitke na Uhudu kada su nevjernici došli do Medine kako su u džihad bili pozvani čak i munafici. Kaže Uzvišeni:

وَلِيَعْلَمَ الَّذِينَ نَافَقُوا ۚ وَقِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا قَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّـهِ أَوِ ادْفَعُو

I da bi otkrio ko su licemjeri, oni koji su, kad im je rečeno: “Dođite, borite se na Allahovu putu ili se branite!” (Alu Imran, 167)

Ko se bori sa vama kako bi se spasio, ko se bori kako bi odbranio sebe, svoju familiju i svoj metak, on treba biti dobro došao. Može učestvovati u borbi i ne treba ga spriječiti da uradi ono što je na njemu. Tako mudžahidi trebaju proširiti svoj vidik u ovim novonastalim situacijama i da ne ograničavaju i čine tijesim ono što je Allah učinio širokim i prostranim u ovakvim uvjetima. Neka mudžahidi obuhvate sve ljude u džihadu a ne samo odabrane mudžahidi koji podižu zastavu poput njihove. Onaj čiji razum ovo ne može pojmiti i shvatiti, takav nije dostojan niti podoban da bude predvodnik skupina ummeta.

Rekoh sve ovo a bol nas pritiska u prsima sebebom[6] podvajanja mudžahidskih grupa i tvrdoglavosti i sebičnosti nekih od njih koji daju predost koristi imena i grupa nad korišću islama i muslimana. Onaj ko pogleda stanje nekih od tih grupa vidjeće da se oni sve do pisanja ovih redova ophode prema džihadu ne kao prema organizovanaj trgovini na koju nas je Allah usmjerio u suri koju je nazvao Saff (borbeni red) a ne safovi (borbeni redovi). Kaže Uzvišeni na početku ove sure:

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُم بُنْيَانٌ مَّرْصُوصٌ

Allah voli one koji se na Njegovu putu bore u redovima kao da su bedem čvrsti.” (Saff, 4)

A pri kraju iste sure kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَىٰ تِجَارَةٍ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ

O vjernici, hoćete li da vam ukažem na trgovinu, ona će vas spasiti patnje nesnosne.” (Saff, 10)

Još uvijek neki mudžahidi ne mogu pojmiti ovu sveobuhvatnu i potpunu sliku džihada niti njihovi razumi shvataju prirodu trgovine sa Gospodarem ka kojoj nas Kur'an usmjerava. Oni se prema toj trgovini ophode poput trgovca koji se prema mušteriji ophodi kao da je mušterija samo jednom kod njega,[7] pa tako ne vode računa o ahlaku ove trgovine sa Gospodarem niti se obaziru na ružno i lijepo ophođenje sa ljudima. Ne ophode se prema njima na način kojim bi ih pridobili kako bi postali stalne mušterije i pomagači ove trgovine. Zato je ovakvo površno razmišljanje rezurtiralo pojavljivanjem sahvi[8] na puno polja džihada. Ne želimo da se one ponovo pojavljivaju i kloniraju…

Razum privremenog prodavca vodi računa samo o trenutnoj zaradi, njega ne interesuje dugotrajnost i temeljitost njegove trgovine. A da je razmišljao o tome (tj. o dugotrajnosti i temeljitosti svoje prodaje) onda bi obuhvatio čitav ummet u svom projektu i trgovini i svo svoje razmišljanje usmjerio ka utapanju ummeta u toj trgovii, što u stvari predstavlja suštinski uspjeh. Kada se to ostvari, tada ćeš inšaallah vidjeti vjesnike jasne pobjede.

To je ono što nam danas nedostaje, mudžahidi koji će se prema ljudima ophoditi  ne samo kao prema stalnim mušterijama već i kao suštinskim ortacima. A to zahtjeva da se prema čitavom ummetu ophodima sa milošću kojom se ophodio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i naši časni prethodnici od selefa. Što se pak tiče razmišljanja privremenog trgovca kojeg ne interesuje šta će ljudi reći o njemu jer se prema njima ophodi kao prema mušterijama koji samo jedom dolaze kod njega, on na listi svojih prioriteta nema milost niti privrženost moralnim principima trgovine sa Gospodarem. To zbog toga što je on privremeni trgovac i misli da će nakon toga i na drugom mjestu naći druge mušterije. Ne interesuje ga stabilnost njegove trgovine. Ovakvo ophođenje ne doliči mudžahidima niti se na takav način može uspostaviti Allahova vjera na Zemlji.

Ako ovog privremenog trgovca ne interesuje ništa od pomenutog, jer nema stalno mjesto, niti ime za kojeg se plaši (tj. ne plaši se lošeg glasa, op.PV), pa šta je onda nekim džematima danas koji se ponašaju i razmišlaju poput ovog trgovca kojem je prevashodni cilj sticanje nekih koristi na kraju dana, i daju prednost malim koristima nad trgoviom koja nastoji uspostaviti Allahov din i donijeti namjesništvo sljedbenicima islama, pored toga što posjeduju poznata imena, velike nadimke i slogane. Pa zar se takvi ne boje Allaha u pogledu tih imena, u pogledu svog džihada i mudžahida?!

Ummet danas prolazi kroz tešku situaciju. Zavjera protiv njega, njegove vjere i akide je velika i opaka. Stoga je na džematima da preuzmu odgovornost pred Allahom, jer će biti pitani o krvi mudžahida i šehida. Biće upisana njihova tvrdoglavost i odbijanje ujedinjenja sa njihovom braćom mudžahidima, kao i njihovo okretanje glave od poziva njihovih šejhova i onih kojima se oni trebaju vratiti u svojim stavovima. Tako će, bez sumnje, postati loš primjer i uzor.

Završavam ovaj svoj govor riječima kojima je Allah završio ajet kojeg smo spomenuli na početku ovog našeg pisma, a to su riječi Uzvišenog:

إِلاَّ تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ وَفَسَادٌ كَبِيرٌ

„Nevjernici su prijatelji i štićenisi jedni drugima, ne postupite li i vi tako nastaće fitna na Zemlji i nered veliki.“ (El Enfal, 73)

Allah vas poziva u ujedinjenje na riječima tevhida jer ste vi ujedinjenja preči od nevjernika koji su, kako je Allah spomenuo na početku ajeta, prijatelji i zaštitnici jedni drugima. Vi ste preči da se ujedinite i budete prijatelji i zaštitnici jedni drugima. Vi ste dalji od udjela duše i dunjaluka od njih. Allah vam je ujedinjenje učinio prostranim i ukazao u politici Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ono što će vam koristiti, produbiti vaša shvatanja i proširiti vaš vidik. Olakšao vam je u potpomaganju sa svim skupinama, bližim i daljnjim, shodno onome što zahtjeva korist islama i muslimana. On vas je kroz siru Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poučio vaganju prioriteta i davanju prednosti važnijem nad važnim, te da se u odbrambenom džihadu popušta u stvarima u kojima se ne popušta kada je riječ o ofanzivnom džihadu. Stoga ne otežavajte ono što vam je Allah olakšao, i znajte da je najbitnija stvar očuvanje islama i muslimana i otklanjanje fitne od njih, a fitna je veliki širk i prijateljevanje sa njegovim sljedbenicima od obožavaoca prokletih laičkih zakona, i to je ujedno najveća šteta na čijem putu se tope sve zamišljene koristi.

Pripazite se da sebebom tvrdoglavosti u nekim sporednim stvarima, ograncima i imenima, propustite ove velike koristi i temelje koji se ostvaruju ujedinjenjem i međusobnim potpomaganjem. Takav postupak je bez sumnje plod izopačenog shvatanja i površnog razumijevanja. Neka vas ne obmanu oni od mladih daija (koji nemaju podrobno znanje) koji vas podstiču na tvrdoglavost i neznanje. Neka vas ne obmanu šejtani od ljudi i džina, neznalici i onih koji se pripisuju znanju a nisu njegovi nosioci, niti oni kratkog vida, time što preuveličvaju neke ograke na račun osnova, temelja i velikih koristi. Time oni ruše snagu mudžahida i ponos islama i njegovih sljedbenika i svojim izopačenim shvatanjem brane samo svoju zastavu.

Znajte da je veliki nered koji je rezultirao vašim podvajanjem i sporovima, prevlašću mušrika nad sljedbenicima islama kao i uzdizanje zastave širka nad zastavom tevhida, veća i opasnija od velikog broja ogranaka koje neki maloumni preuveličavaju i daju im prednost nad osnovama i velikim koristima.

Bojte se Allaha po pitanju vašeg tevhida, zastave i džihada. Neka vas ne obmane aplaudiranje naivnih i onih površnog razmišljanja koji vas odvraćaju od slušanja smjernica upućenih od vaših šejhova. Razumni se ne raduje onome ko mu aplaudira sve dok ne vidi na čemu je on i koja je njegova ilumska i šerijatska „težina“.

Molim Uzvišenog Allaha da i nas i vas uputi na Pravi put, da ujedini safove mudžahida, objedini njihovu zastavu i riječ i da ih pomogne protiv njihovih neprijatelja. A Allah doista govori istinu i upućuje na Pravi put.

Ebu Muhammed el Makdisi

Napisao početkom rebiul evvela 1435 godine po hidžri (početkom januara 2014)

Izvor: www.tawhed.ws   – oficijelni sajt šejha Makdisija

Sa arapskog preveo: Muhibbul mudžahidin

 Fusnote:


[1] rafidije – šiije dvanaestoimamije, koje čine većinu šiija u svijetu. Oni su na vlasti u Iranu, Iraku, oni sačinjavaju Hezbollah.

[2] batinije – cilja se na sekte koje odbacuju spoljašnje značenje šerijatskih tekstova (Kur'ana i Sunneta) i tragaju za “unutarnjim” značenjem, što ih je odvelo na stranputicu. Batinije su šiitske sekte poput alevija, ali i sufijske sekte.

[3] tagut, sve ono što se obožava mimo Allaha, a ono zadovoljno time. Detaljnije pogledaj ovdje.

[4] riddet – otpadništvo

[5] kufr – nevjerstvo

[6] sebeb – uzrok, povod

[7] Tj trgovac se ne odnosi isto prema stalnoj mušteriji i mušteriji koji jednom kupi kod njega. Prema prvom vodi računa o svojim postovima za razliki od drugog.. op. prev.

[8] Autor ovdje cilja na iračku “Sahvu”, oružanu miliciju koja djeluje u Iraku pod komandom šiitske vlade u Bagdadu i čiji su pripadnici iz redova sunitskog stanovništva Iraka. Iračka “Sahwa” je osnovana 2005. godine i na početku je finansirana od strane Američke vojske, dok danas pripadnici ove milicije dobijaju platu od šiitske vlade u Bagdadu. Glavni cilj formiranje ove milicije u Iraku je borba protiv elemenata u zemlji koji se zalažu za uspostavu Šerijata (među njima IDIŠ, Ansarus-sunne i druge grupe).

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz