Dokumentovano: Assadov režim ubio 5.210 civila u vojnoj bolnici u Homsu

Nacionalna koalicija sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) podijelila je dokumente nazvane "Victoria 300" koji dokazuju da su snage Assadovog režima u razdoblju 2012. do 2014. ubile 5.210 civila

Popularno na sajtu

Nacionalna koalicija sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) podijelila je dokumente nazvane “Victoria 300”, koji otkrivaju da je Assadov režim ubio 5.210 civila u vojnoj bolnici “Abdulkadir Shukfe” u gradu Homsu, između 2012. i 2014., Anadolu Agency (AA).

Nasser Hariri, šef SMDK-a, krovne organizacije sirijske političke opozicije, podijelio je, na konferenciji za novinare u Istanbulu, dokumente koji dokazuju da su snage Assadovog režima u razdoblju 2012. do 2014. ubile 5.210 civila.

Hariri je naveo da svi dokumenti sadrže potpise i pečate tadašnjeg guvernera Homsa kao i liječnika koji su radili u ustanovi za sudsku medicinu vojne bolnice “Abdlukadir Shukfa” u okrugu El Vaer, u provinciji Homs.

Navodeći da se među mrtvima nalaze i djeca, Hariri je rekao da su žrtve pokopane u masovnoj grobnici Tel El-Nasser u Homsu.

Hariri je poručio da će sarađivati ​​sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Skupštinom Ujedinjenih naroda (UN-a) za ljudska prava i međunarodnim organizacijama za ljudska prava kako bi počinitelji ovih zločina odgovarali.

Naglasivši da je ovaj pokolj, koji je otkriven dokumentima, jedan od sistemskih pokolja koji je Assadov režim počinio u samo jednoj bolnici, Hariri je rekao da su sistemski pokolja koje je Assadov režim počinio tokom 10 godina puno veći.

Ime “Victorian 300” dato je po mjestu Tel El-Nasser (Brdo pobjede), gdje su žrtve pokopane, a broj 300 odnosi se na broj dokumenata.

Vojna bolnica “Abdulkadir Shukfe” nalazi se u četvrti El Vaer, zapadno od centra grada Homsa.

Bolnica je poznata i kao centar za pritvor i mučenje aktivista uhvaćenih na protestima.

U svom 10. izvještaju o kršenju ljudskih prava u Siriji, objavljenom 11. septembra 2013. godine, Nezavisno međunarodno povjerenstvo za istrage, povezano s UN-om, saopćilo je da je Assadov režim koristio vojnu bolnicu “Abdulkadir Shukfa” kao vojnu bazu za suzbijanje protesta.

Izvor: Anadoly Agency

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: