Šehid Bosne: Ebu Hammam en-Nedždi

Popularno na sajtu

Ebu Hammam en-Nedždi je iz Saudijske Arabije. Bio je komandir “Lavova vjere”- kampa na prvim linijama fronta. Ubijen je od hrvatske vojske za vrijeme primirja, dok su on i tri komandira iz glavnog štaba mudžahidina iz Zenice putovali prema kampu.

Univerzitetski obrazovan u Saudiskoj Arabiji, tečno je govorio engleski jezik. U Bosnu je došao 1994. zajedno sa Ebu Zijadom en-Nedždijem, Allah mu se smilovao. Zbog njegovih dobrih odnosa sa braćom i zbog njegove sposobnosti da prida važnost svakom bratu, ubrzo je zaradio poštovanje među mudžahidinima i postavljen je za komandanta kampa jedinice prve linije fronta.

Uvijek je radio za dobrobit braće, pokušavajući na najbolji mogući način da uredi obaveze iz Komande tako da što više olakša braći. Nisu ga gledali kao komandanta niti vođu, nego kao prijatelja sa kojim su mogli da podijele sve privatne i svakodnevne probleme. I bio je voljen upravo zbog ovih kvaliteta. Kao komandir, on je bio taj koji je naredio potragu za bratom Ebu Mudžahidom el-Britanijem, koji je poginuo u operaciji “Bedr Bosne”.

Dana, 14. decembra 1995. u Žepču, on i petorica braće upali su u zasjedu hrvatske vojske. Ubijen je na licu mjesta od mitraljeskog pogotka u glavu, i pridružio se kao šehid braći koja su poginula zajedno sa njim. Ebu Hammam i njegov prijatelj Ebu Zijad su zajedno došli u Bosnu, i zajedno su je napustili. Molimo Allaha, azze we dželle, da ih zajedno pošalje u Džennet.

Ebu Hammamova fotografija par momenata poslije njegove smrti:

Izvor: Azzam publikacija

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz