Ebu Muhammed el-Makdisi o fitni između IDIŠ-a i drugih islamskih skupina

Popularno na sajtu

Povodom najnovijih dešavanja u Siriji, te mogućnosti produbljivanja fitne između skupina Islamska država u Iraku i Šamu (IDIŠ) i Džebhatun-nusra, zavađenim grupama se putem telefonskog razgovora obratio Ebu Muhammed Asim el-Makdisi, jordanski selefijski šejh kojeg mnogi zapadni analitičari smatraju najvećim ideologom džihada u 21. stoljeću.

Šejh El-Makdisi trenutno služi petogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen krajem jula 2011. godine zbog „krivičnog djela pomaganja afganistanskih talibana”. Šejh je i ranije osuđivan i zatvaran zbog “džihadskih aktivnosti”, te je zanjiih 20 godina svoga života više proveo u zatvoru nego na slobodi.

U svojoj poruci, šejh El-Makdisi je pozvao na prekid međusobnih borbi džihadskih skupina rekavši:

“Mi ne želimo da se proliva bilo čija krv bez obzira radilo se o Devli (IDIŠ), Nusri ili drugima. Molim Allaha da uputi svu našu braću, u Devli, Nusri i ostalim grupama koje uspostavljaju Allahov šerijat. Poslanik je rekao: ‘Nestanak dujaluka je lakši kod Allaha od prolivanja krvi muslimana’. Bilo kojeg muslimana, pa kakav je tek slučaj sa muvehidima i mudžahidima Šama”.

Šejh El-Makdisi se u svom kratkom obraćanju osvrnuo i na propalu Inicijativu ummeta, pokušaj da se strane u sukobu dovedu pred nezavisni šerijatski sud koji bi rješio problem fitne, a što je IDIŠ odbio.

“Od kako su naša braća iz Devle (IDIŠ) odbili poziv (tj. inicijativu sudjenja, op.PV) u duši je ostalo nešto spram njihovih odluka i postupaka. Pored toga, nismo ih spominjali osim po dobru i savjetovali smo ih”, rekao je šejh Makdisi rezignirano.

Šejh Makdisi je zamjerio IDIŠ-u zbog odbacivanja nezavisnog šerijatskog suda postavljanjem uslova za koje kaže “da se ne trebaju postaviti”.

“Kažemo braći u Devli, a i drugima: Bojte se Allaha po pitanju krvi muslimana, nemojte pravite prepreke na putu sklapanja primirja! Nemojte stavljati prepreke inicijativama time što postavljate uslove koji se ne trebaju postavljati!”

U svom kratkom izlaganju čiji je audio snimak jako slabog kvaliteta, šejh Makdisi je između ostalog napomenuo da su zastave Džebhatun-nusre i Ahraruš-Šama “čiste poput zastave Devle”, što bi mogao biti odgovor na sve učestalije optužbe koje na račun Nusre i Ahrara dolaze od strane pojedinih IDIŠ-ovih daija i aktivista, između ostalog i onih na našem govornom području.

Pomenuti audio snimak, koji je u stvari telefonski snimak tazgovora sa šejhom, dostupan je na Youtube servisu ovdje.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz