Sjedinjene Države poslale poslale u Jordan specijalne snage za trening iračkih vojnika za borbu protiv mudžahida

Popularno na sajtu

Sjedinjene Države nedavno su poslale “mali broj” specijalnih snaga u Jordan da treniraju kolege iz Iraka i Jordana, javljaju zapadni mediji.

Reuters navodi da je to novi korak u nastojanju Obamine administracije da pomogne režimu u Bagdadu da suzbije ponovno oživljavanja “Al-Kaidine prijetnje”.

“Trening će povećati vještine u taktici antiterorističkih i specijalnih operacija, tehnikama i procedurama,” rekao je američki dužnosnik ministarstva odbrane pod uslovom anonimnosti.

Trening, koji navodno uključuje “manje” o 100 elitnih vojnika iz tri države, počeo je prošlog vikenda i trajat će do kraja aprila.

Novi trening nadopunjuje pojačanu prodaju američkog oružja Malikijevom režimu u Bagdadu, i odražava povećanu zabrinutost među američkim dužnosnicima zbog  jačanja džihadista više od dvije godina nakon povlačenja svih američkih snaga.

Reuters dodaje da su Sjedinjene Države uzemirene zbog toga što su militanti Islamske države u Iraku i Šamu (IDIŠ), uz pomoć drugih sunijskih grupa, zauzeli grad Faludžu uz veći dio pokrajine Anbar u kojoj se nalazi spomenuti grad.

Razlog zbog kojeg će se iračke snage trenirati u Jordanu, jeste navodno zbog toga što američki vojnici “ne mogu sprovoditi vojne aktivosti” u Iraku bez tkzv. Sporazuma o statusu snaga.

Međutim, početkom februara, Wall Street Journal  je izvjestio da je više od 5000 “specijalista” unajmljeno od iračke vojske i da oni trenutno u državi rade kao analitičari, vojni treneri, obezbjeđnje, prevodioci pa čak i kuhari i da su oko 2000 njih Amerikanci.

Također, nedavno je u medijima procurilo da su sirijski sekularni pobunjenici, koje američke snage treniraju u Jordanu, prošlog mjeseca po drugi put upali u zasjedu mudžahida, gdje su pretrpili žestoke gubitke.

Izvori iz zapadnih obavještajnih agencija su rekli da su pobunjeničke snage koje je trenirala CIA upale u zasjedu 15. februara, samo nekoliko sati nakon što su u Siriju ušle iz Jordana (više o tome ovdje).

Polovinom prošle godine AFP je izvjestio, da je oko 900 američkih vojnih službenika stiglo u Jordan da “da pojača njegovu odbranu i da spriječi prelijevanje sirijskog rata preko granice”.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz