Eksluzivno: Talibani osvojili velike gradove Kandahar, Herat i Gazni

Popularno na sajtu

Talibani su rano jutros objavili kako su oslobodili strateški grad Gazni, koji otvara put prema Kabulu. Al-Jazeera je izvijestila kako je marionetski guverner istoimene regije sklopio dogovor s talibanima kako bi mogao pobjeći u glavni grad Kabul.

Međutim, pravi udarac desio se prije nekoliko trenutaka kada su talibani objavili potpuno oslobođenje gradova Kandahar i Herat. Kandahar je dom za pola miliona Afganistanca i drugi je po veličini grad u državi, dok je Herat dom za 350.000 Afganistanaca i treći po veličini u državi.

Prethodno su talibani zauzeli Kunduz te u njemu zaplijenili veliku količinu vojnih i policijskih vozila (vidi ispod).

Njihov glasnogovornik Zabihullah Mudžahid izjavio je danas kako je Kandahar pod potpunom kontrolom talibana, koji su otišli na Trg šehida.

Guverner Hadži Wafa, kojeg su talibani imenovali na tu dužnost, upravljat će regijom Kandahar.

Viši sigurnosni izvor iz Herata rekao je za AFP da su se vladine marionetske snage i službenici uprave povukli u vojarnu izvan grada.

Glasnogovornik talibana, međutim, napisao je na Twitteru “vojnici su položili oružje i pridružili se mudžahidima”.

Dopisnik AFP -a ranije je snimio talibansku zastavu kako se vijori iznad sjedišta policije u Heratu, dok su talibani na Twitteru prenijeli “neprijatelj je pobjegao… deseci vojnih vozila, oružja i mnogo municije pali su u ruke mudžahida”.

Afganistanski marionetski vojnici u skupinama su pobjegli preko iranske granice, jer su bili pod opsadom u ostalim pravcima.

Murted Ismail Khan, ratni vođa čija milicija je pomogla Amerikancima da sruše talibane u Heratu prije 20 godina i koji je prethodnih dana prijetio kako će se boriti sve do smrti, specijalnim helikopterom je pobjegao u Kabul.

Talibani se sada fokusiraju na grad Laškar Gah, prijestolnicu Helmanda, koji je također na rubu pada.

Podsjećamo, američke obavještajne službe predviđaju talibanski napad na glavni grad Kabul za mjesec dana, a njegovo zauzimanje u roku od 90 dana. Čini se kako će to ići dosta brže, moral afganistanske vojske je slomljen i masovno se predaje bez borbe.

Islamski Emirat Afganistan, srušen međunarodnom invazijom 2001. godine zbog napada 11. septembra s kojim nije imao nikakve veze, uz Allahovu pomoć vraća se mnogo snažniji, tvrđi i iskusniji.

(Ummet Press / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz