Talibani u jednom danu zauzeli šest regionalnih glavnih gradova, stežu obruč oko Kabula

Popularno na sajtu

Talibani su zauzeli provincijske prijestlonice Qalat, Terenkot, Pul-e Alam, Feruz Koh, Qala-e Naw ai Lashkar Gah u roku od nekoliko sati nakon zauzimanja gradova Herat i Kandahar.

Do sada ima kontrolu nad 18 provincijskih prijestolnicu širom Afganistana.

Ogromna količina vojnih vozila i oruđa, kao i municije i logističke opreme, zaplijenjena je u zadnjim osvajanjima, što talibane čini sve jačim.

Talibani 50 kilometara od Kabula

Među ostalim gradovima, talibani su danas zauzeli glavni grad provincije Logar, samo na 50 kilometara od prijestolnice Afganistana Kabula.

“Sada talibani imaju 100 posto kontrolu. Trenutno nema borbi. Većina zvaničnika pobjegla je u Kabul – rekao je za AFP zastupnik Saeed Qaribullah Sadat, prenijela je Fena.

Talibani sada kontrolišu više od dvije trećine zemlje.

Talibani brzo napreduju i na jugu Afganistana.

Strane zemlje zatvaraju ambasade u Kabulu

Danska će zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu, zbog pogoršane sigurnosne situacije.

Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je da će svo osoblje biti evakuisano iz zemlje.

Najavu zatvaranja ambasade objavila je i Norveška, dok je Finska navela da će evakuisati do 130 Afganistanaca koji su joj bili na usluzi.

Njemačka vlada objavila je da će broj ljudi u svojoj ambasadi u Kabulu svesti na “apsolutni mininum”, kaže ministar vanjskih poslova te zemlje Heiko Maas.

Ranije, ambasadori zemalja članica NATO pakta sastali su se kako bi razgovarali o situaciji, te koordinirali smanjenje osoblja u ambasadama u afganistanskoj prijestolnici, javio je Reuters.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz