Ensarul islam – najstariji džihadski pokret na Bliskom Istoku – pregrupisao se u Siriji

Popularno na sajtu

Prema analitičarima džihadskih pokreta, Ensarul-islam je najstariji džihadski pokret na Bliskom Istoku, osnovan još 2001. godine. Iako je Al-Kaida u to vrijeme djelovala u Afganistanu, ona nije bila organizirana kao pokret na Bliskom Istoku koji pod svojom kontrolom drži neku teritoriju.

Pokret danas broji više stotina boraca a uporišta su im planine Latakije gdje nerijetko izvode operacije protiv militanata sirijskog režima.

Historijat Ensaru-islama – Nastanak

U septembru 2001. godine, u kurdskom dijelu Iraka na sjeveru zemlje, dogodio se vrlo značajan događaj za džihadsku arenu u Iraku, ali i za zagovarače džihada na čitavom Bliskom istoku.

Kurdska jedinica “Džundul-islam” i dio koji se otcijepio od Islamskog kurdistanskog Pokreta (kurdski ogranak “Ihvanul Muslimin”) su obznanili svoje ujedinjenje u novi pokret koji su nazvali “Džemat Ensarul-islam” a za vođu je izabran šejh Ebu Abdullah Šafi'i.

Početak vojnog djelovanja

Ubrzo nakon svog osnivanja, Ensarul-islam otpočinje sa vojnim operacijama protiv kurdske nacionalne organizacije “Pešmerge” te uspjeva za manje od dvije godine osloboditi nekoliko kurdskih gradova i sela nedaleko od granice sa Iranom. Na oslobođenom teritoriju se uspostavlja islamski emirat i šerijat.

“Zlatno doba”

Taj period zapamćen je kao zlatno doba za Ensarul-islam i tada je pokret bio na vrhuncu snage, a prema procjenama posjedovao je oko 30 kampova za obuku i do 5,000 boraca podjeljenih u 8 bataljona.

Nedugo nakon uspostavljanja emirata koji je nazvan “Emirat Ensara” fomirane su šerijatske sudnice i osnovana je šerijatska policija.

Iako su jezgro pokreta činili Kurdi, Ensarui-islam nije bio sačinjen isključivo od Kurda, već je u njegovim redovima bio prisutan veliki broj iračkih turkmena i stranih muhadžira.

Glavno uporište Ensarul-islama je bio gradić “Beira” u kojem je boravio veliki broj istaknutih komandanata.

Američka invazija na Irak

2003. godine, nakon američke invazije u Iraku, američka vojska u saradnji sa Pešmergama je pokrenula ofanzivu na regije koje je kontrolirao Ensarul-islam, što je na kraju rezultiralo padom emirata.

Nakon toga, Ensarul-islam se okrenuo svim područjima u Iraku, posebno u Bagdadu, Mosulu i Kirkuku.

Kroz godine svoga gerilskog djelovanja, Džemat Ensarul-islam je prebrodio mnoge poteškoće i transformacije te je uspio očuvati svoje postojanje.

Od najvećih udaraca za Ensarul-islam je bio događaj zarobljavanja vođe Ebu Abdullaha Šafi'ija 2010. godine od strane američke vojske.

Period nakon američke invazije

Nakon što je američka vlada objavila početak povlačenja svojih snaga iz Iraka, 2011. godine, Ensarul-islam nastavlja svoje djelovanje protiv iračke šiijske vojske i izdajnika.

U tom periodu prisustvo i djelovanje Ensarul-islama je postalo intezivnije u pokrajinama Kirkuk i Mosul.

Sukob sa IDIŠ-om

Ensarul-islam je s vremena na vrijeme ulazio u sukobe sa grupom “Islamska država Iraka” (IDI), dok su 2014. godine ti sukobi intenzivirani u pokušaju IDIŠ-a da prisili Ensarul-islam na prisegu Bagdadiju. IDIŠ je tada izvršio seriju atentata na vođe Ensarul-islama te zaplijenio velike količine naoružanja.

Ta dešavanja su značajno oslabila Ensarul-islam te su na kraju rezultirala gubitkom jednog dijela džemata.

Ensarul-islam u Siriji

Od početka sirijske pobune Ensarul-islam je slao svoje instruktore i komandante u Siriju sa ciljem sudjelovanja u borbama protiv sirijskog nusajrijskog režima.

Nakon što je oslabio u Iraku, pokret Ensarul-islam je obznanio osnivanje svog ogranka u Siriji. Sirijski ogranak je učestvovao u mnogim bitkama i ofanzivama rame uz rame sa ostalim lokalnim islamskim odnosno pobunjeničkim grupama.

Danas, ogranak Ensarul Islama u Siriji je uglavnom stancioniran u pokrajini Latakija te posjeduje oko 400 prekaljenih boraca specijaliziranih za napade iza neprijateljskih linija.

Ensarul-islam trenutno krije identitet svog vođe iz sigurnosnih razloga.

Da li Ensarul-islam djeluje u Iraku?

Iako je isključivo irački pokret, glavnina Ensarul-islama nalazi se u Siriji, dok u Iraku postoje samo malobrojne ćelije koje djeluju protiv šiijskih milicija.

Ukoliko bi pokret uspio riješiti finansijske poteškoće i probleme, njegovo prisustvo bi ojačalo, kako u Siriji tako i u Iraku.

Almir Durić – Ummet Press
Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz