Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

Popularno na sajtu

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dvije zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa.

“Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regiji”, rekao je Erdogan turskim novinarima.

On je dodao da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban istakavši da je to realnost u regiji, prenosi AFP.

Erdogan smatra da ukoliko dvije zemlje budu primjenjivale zajedničke korake iskreno, doći će do normalizacije njihovih odnosa.

Tajni pregovori

Izreal je, kako je naglasio, predložio i da turskoj robi i građevinskim materijalima bude dozvoljen prolazak kroz pojas Gaze.

“Potrebno nam je da vidimo pisani tekst kako bi osigurali da ne bude odstupanja od dogovora”, rekao je on.

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dvije zemlje nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao da prođe blokadu Pojasa Gaze.

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je prošlog mjeseca saopćeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.

Erdogan je ranije isticao da Turska ima tri uvjeta da bi se normalizirali odnosi, a to je da se Izrael izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu Mavi Marmari, da osigura kompenzaciju za porodice žrtava i prekine sa blokadom Pojasa Gaze.

Izrael se već izvinio, a pregovorima je učinjen napredak po pitanju kompenzacije, te je blokada Pojasa Gaze ostala goruće pitanje u normalizaciji odnosa dvije zemlje, ocjenjuje francuska agencija.

Ured predsjednika Turske saopćio je jučer da je poređenje predsjedničkog sistema sa “Hitlerovom Njemačkom”, koje je koristio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan po povratku iz Saudijske Arabije, izvučeno iz konteksta i dato mu sasvim suprotno značenje.

 

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz