Saudijski režim pogubio nekoliko učenjaka i oko 40 zatvorenika

Objavljeno / ažurirano:

Saudijski režim je u petak pogubio nekoliko učenjaka i oko 40 zatvorenika koji su osuđeni za terorizam, izvijestili su mnogobrojni mediji i aktivisti.

Aktivisti i daije upućeni u situaciju upozoravaju da je pogubljenje učenjaka i drugih muslimana izvršeno zbog njihovog neprijateljstva prema saudijskom režimu ili zbog pomaganja džihadskih pokreta, te da saudijski režim u borbi protiv ehli sunneta koristi frazu “borba protiv terorizma”, istu oni frazu koju koriste krstaške snage u borbi protiv muslimana širom svijeta.

Pogubljeni učenjaci su poznati po svojim fetvama u kojima su osuđivali i tekfirili saudijski režim te iskazivali otvorenu podršku džihadskim skupinama u svijetu.

Pogubljeni su sljedeći učenjaci:
– Šejh Hamed Abdullah el-Humejdi rahimehullah,
– Šejh Faris Alu Šuvejl ez-Zehrani rahimehullah,
– Šejh AbdulAziz et-Tuvejli el-Anezi rahimehullah.

Faris ez-Zahrani
Šejh Faris ez-Zahrani

Twitter stranica Munasirun je izvijestila da je pored pomenutih učenjaka pogubljeno još oko 40 muslimanskih zatvorenika, osuđenih za terorizam i pripadnost Al-Kaidi. Ista stranica je navela da je svoju saglasnost ili zadovoljstvo sa pogubljenjem učenjaka i muslimana dalo nekoliko “velikih učenjaka” poput Aida el-Karnija.

Svoje protivljenje sa pomenutim činom saudijskog režima su izrazili mnoge daije i učenjaci, među kojima se oglasio i šejh Ebu Muhammed el-Makdisi rekavši:

“Pomagači šerijata bivaju ubijani u ime ‘šerijata’ fetvama zlih učenjaka, Allah ih prokleo! O Allahu, ko god je ubijen zbog uzdizanja Tvoje riječi, uzdigni njegov stepen u najviši Firdews i učini da njegovo ubistvo bude prokletstvom zulumćara!”

Aktivisti navode da je saudijski ražim, koji važi za najodanijeg američkog saveznika na Bliskom istoku, pored pomenutih učenjaka pogubio i šiitskog predvodnika Nimra al-Nimra sa ciljem kako bi se obmanuli muslimani i režim predstavio kao pomagač Šerijata.

Vijest o mogućim egzekucijama zatvorenih učenjaka pojavila se na socijalnim mrežama krajem novembra 2015, kada je i objavljeno saopštenje Al-Kaide na Arapskom poluotoku (detaljnije ovdje) u kojem se između ostalog kaže:

“Mi smo se odveć zavjetovali Allahu da je naša krv isto što i krv naše braće u tim zatvorima! Njihova prolivena krv se neće osušiti dok se ne prolije krv zaštitnika saudijske porodice!… Za našu prolivenu krv sigurno ćemo proliti i njihovu krv! Za ono što su nam uništili, sigurno ćemo i mi njihovo uništiti!”, kaže se u javnom saopštenju AKAP-a objavljenom na socijalnim mrežama, i dodaje:

“Mi smo se zavjetovali  Allahu da život neće imati nikakva smisla sve dok se ne domognemo vratova saudijske porodice!”

Priprema: Put vjernika / Selefi media Balkan

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme