Saudijski režim pogubio nekoliko učenjaka i oko 40 zatvorenika

Popularno na sajtu

Saudijski režim je u petak pogubio nekoliko učenjaka i oko 40 zatvorenika koji su osuđeni za terorizam, izvijestili su mnogobrojni mediji i aktivisti.

Aktivisti i daije upućeni u situaciju upozoravaju da je pogubljenje učenjaka i drugih muslimana izvršeno zbog njihovog neprijateljstva prema saudijskom režimu ili zbog pomaganja džihadskih pokreta, te da saudijski režim u borbi protiv ehli sunneta koristi frazu “borba protiv terorizma”, istu oni frazu koju koriste krstaške snage u borbi protiv muslimana širom svijeta.

Pogubljeni učenjaci su poznati po svojim fetvama u kojima su osuđivali i tekfirili saudijski režim te iskazivali otvorenu podršku džihadskim skupinama u svijetu.

Pogubljeni su sljedeći učenjaci:
– Šejh Hamed Abdullah el-Humejdi rahimehullah,
– Šejh Faris Alu Šuvejl ez-Zehrani rahimehullah,
– Šejh AbdulAziz et-Tuvejli el-Anezi rahimehullah.

Faris ez-Zahrani
Šejh Faris ez-Zahrani

Twitter stranica Munasirun je izvijestila da je pored pomenutih učenjaka pogubljeno još oko 40 muslimanskih zatvorenika, osuđenih za terorizam i pripadnost Al-Kaidi. Ista stranica je navela da je svoju saglasnost ili zadovoljstvo sa pogubljenjem učenjaka i muslimana dalo nekoliko “velikih učenjaka” poput Aida el-Karnija.

Svoje protivljenje sa pomenutim činom saudijskog režima su izrazili mnoge daije i učenjaci, među kojima se oglasio i šejh Ebu Muhammed el-Makdisi rekavši:

“Pomagači šerijata bivaju ubijani u ime ‘šerijata’ fetvama zlih učenjaka, Allah ih prokleo! O Allahu, ko god je ubijen zbog uzdizanja Tvoje riječi, uzdigni njegov stepen u najviši Firdews i učini da njegovo ubistvo bude prokletstvom zulumćara!”

Aktivisti navode da je saudijski ražim, koji važi za najodanijeg američkog saveznika na Bliskom istoku, pored pomenutih učenjaka pogubio i šiitskog predvodnika Nimra al-Nimra sa ciljem kako bi se obmanuli muslimani i režim predstavio kao pomagač Šerijata.

Vijest o mogućim egzekucijama zatvorenih učenjaka pojavila se na socijalnim mrežama krajem novembra 2015, kada je i objavljeno saopštenje Al-Kaide na Arapskom poluotoku (detaljnije ovdje) u kojem se između ostalog kaže:

“Mi smo se odveć zavjetovali Allahu da je naša krv isto što i krv naše braće u tim zatvorima! Njihova prolivena krv se neće osušiti dok se ne prolije krv zaštitnika saudijske porodice!… Za našu prolivenu krv sigurno ćemo proliti i njihovu krv! Za ono što su nam uništili, sigurno ćemo i mi njihovo uništiti!”, kaže se u javnom saopštenju AKAP-a objavljenom na socijalnim mrežama, i dodaje:

“Mi smo se zavjetovali  Allahu da život neće imati nikakva smisla sve dok se ne domognemo vratova saudijske porodice!”

Priprema: Put vjernika / Selefi media Balkan

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz