Categories:

Erdogan: Turska počinje slati trupe u Libiju

Objavljeno / ažurirano:

Turska počinje slati svoje trupe u Libiju kao znak podrške međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, nekoliko dana prije samita u Berlinu, gdje će se govoriti o libijskom sukobu, javlja agencija Reuters.

Govoreći u glavnom gradu Ankari, naveo je da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na svom jugu, uključujući i Libiju.

On se u nedjelju treba susresti sa čelnicima Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Italije u Berlinu kako bi razgovarali o situaciji u Libiji, podsjeća Reuters.

Ranije ove sedmice Erdogan je rekao da se Turska neće suzdržavati da “očita lekciju” odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru ako njegove snage nastave s napadima na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

Ruski plaćenici
Agencije podsjećaju da je njegov istup uslijedio nakon što Turska i Rusija nisu uspjele uvjeriti Haftara da u Moskvi potpiše obavezujuće primirje kako bi se obustavila njegova devetomjesečna kampanja kojom želi osvojiti libijsku prijestonicu.

Inicijativa je bila posljednji pokušaj stabilizacije te sjevernoafričke države, koju potresaju nemiri od svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija 2011.

Ranije ovog mjeseca turski parlament izglasao je odobrenje za razmještanje trupa kako bi pomogli vladi u Tripoliju da odbije napade Haftara, koga podržavaju UAE, Egipat, Jordan i ruski plaćenici, navode agencije.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme