Categories:

Erdogan: Turska počinje slati trupe u Libiju

Objavljeno / ažurirano:

Turska počinje slati svoje trupe u Libiju kao znak podrške međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, nekoliko dana prije samita u Berlinu, gdje će se govoriti o libijskom sukobu, javlja agencija Reuters.

Govoreći u glavnom gradu Ankari, naveo je da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na svom jugu, uključujući i Libiju.

On se u nedjelju treba susresti sa čelnicima Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Italije u Berlinu kako bi razgovarali o situaciji u Libiji, podsjeća Reuters.

Ranije ove sedmice Erdogan je rekao da se Turska neće suzdržavati da “očita lekciju” odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru ako njegove snage nastave s napadima na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

Ruski plaćenici
Agencije podsjećaju da je njegov istup uslijedio nakon što Turska i Rusija nisu uspjele uvjeriti Haftara da u Moskvi potpiše obavezujuće primirje kako bi se obustavila njegova devetomjesečna kampanja kojom želi osvojiti libijsku prijestonicu.

Inicijativa je bila posljednji pokušaj stabilizacije te sjevernoafričke države, koju potresaju nemiri od svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija 2011.

Ranije ovog mjeseca turski parlament izglasao je odobrenje za razmještanje trupa kako bi pomogli vladi u Tripoliju da odbije napade Haftara, koga podržavaju UAE, Egipat, Jordan i ruski plaćenici, navode agencije.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme