Europske zemlje razmišljaju kako da uspostave odnose sa talibanima

Popularno na sajtu

Nekoliko europskih zemalja radi na tome da pokrene zajedničku diplomatsku misiju u Afganistanu koja bi omogućila njihovim ambasadorima da se vrate u zemlju, rekao je u subotu predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Zapadne zemlje nastoje se domisliti kako uspostaviti odnos s talibanima koji su preuzeli zemlju u munjevitom napredovanju u augustu, dok su se američke snage povlačile, prenosi Hina.

SAD i druge zapadne zemlje zatvorile su svoje ambasade i povukle svoje diplomate dok su talibani zauzeli Kabul, nakon čega su talibani proglasili privremenu vladu čiji su najvažniji članovi pod američkim i UN sankcijama.

“Razmišljamo o organizaciji između nekoliko evropskih zemalja… zajedničku lokaciju za nekoliko Europljana, što bi omogućilo našim ambasadorima da budu prisutni”, rekao je Macron novinarima u Dohi prije nego što je otišao u Jeddu u Saudijskoj Arabiji.

Bez političkog priznanja

SAD, evropske zemlje i drugi nisu voljni formalno priznati talibane kojima dominiraju Paštuni, optužujući ih da su odustali od obećanja političke i etničke inkluzivnosti i podržavanja prava žena i manjina.

“Ovo je drugačiji način nego političko priznanje ili politički dijalog s talibanima… imat ćemo predstavništvo čim ga uspijemo otvoriti”, rekao je Macron, dodavši da je potrebno izgladiti sigurnosna pitanja.

U priopćenju koje je uslijedilo nakon pregovora s talibanima prije sedam dana, Europska unija dala je naslutiti da bi uskoro mogla otvoriti misiju.

“Delegacija EU-a naglasila je mogućnost uspostavljanja minimalne prisutnosti na tlu Kabula, koja ne bi zahtijevala priznanje, te bi direktno ovisila o sigurnosnoj situaciji, kao i učinkovitim odlukama de facto vlasti da dopuste EU-u da osigura adekvatnu zaštitu svog osoblja i prostorija”, rečeno je.

Francuska je zasebno u petak najavila da je provela evakuaciju misije u Afganistanu uz pomoć Katara i tako izvela više od 300 ljudi iz zemlje, najviše Afganistanaca koji su radili za njih.

(Al-Jazeera/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz