Halep: Nuruddin-Zinki na kontrolnom punktu ubio komandanta Tahriru-Šama, napetost na visokom stepenu

Popularno na sajtu

Tahriru-Šam, najveće sirijsko oslobodilačko oružano tijelo, objavio je službeno saopštenje povodom jučerašnje pogibije njihovog visokog egipatskog komandanta Ebu Ejmena Misrija.

Tahriru-Šam je u saopštenju naveo kako je komandant Ebu Ejmen Misri, inače jedan od starih učesnika i veterana afganistanskog džihada, ubijen u zapadnom Halepu na kontrolnom punktu pobunjeničkog Pokreta Nuruddin-Zinki, dok je njegova supruga teško ranjena.

Glasnogovornik ovog Pokreta potvrdio je da su njihove snage odgovorne za incident, ističući kako su pucali u vozilo Ebu Ejmena jer im se učinilo kako im se približava autobomba usljed čega su djelovali, odnosno jer nisu prepoznali vozilo.

Aktivisti bliski Tahriru-Šamu ovo odbacuju, dodajući da se Ebu Ejmen vraćao kući u zapadi Halep gdje je morao proći kroz punkt Zinkija te da nije bio stranac.

U moru međusobnih optužbi i prijetnji, šejhovi Abdullah el-Muhejsini i Muslih el-Alyani objavili su zajednički osvrt na posljednji incident navodeći kako su iznenađeni reakcijom Zinkija, odnosno ubistvom Tahrirovog komandanta Ebu Ejmena Misrija.

Ova dva učenjaka su pozvala na hitno ublažavanje krize te rasvjetljavanje i rješavanje incidenta pred centralnom šerijatskom komisijom, a nedugo nakon njihovog proglasa službeno se oglasio i Zinki koji je potvrdio ”pogrešku” i izrazio žaljenje za pogibijom komandanta Ebu Ejmena jer je on bio jedan od onih koji su se zalagali za Zinki u Tahriru.

Pokret Nuruddin-Zinki je u posljednjem saopštenju potvrdio kako je spreman na saradnju i formiranje nezavisne šerijatske komisije koja će istražiti ovaj incident i donijeti konačnu presudu.

Ebu Ejmen Misri rahimehullah bio je neko sa velikim vojnim iskustvom koje je iz Afganistana prenio u Siriju. On se 2013. godine nastanio u zapadnom Halepu gdje je obnašao određene funkcije u grupi Džebhetun-Nusra, da bi nakon ujedinjenja postao jedan od istaknutih vojnih vođa Tahriru-Šama, a ubijen je rukama onih kojima je najviše vjerovao.

Prisjećanja radi, Pokret Nuruddin-Zinki je u januaru prošle godine prisegnuo vođi Tahriru-Šama, da bi se zbog neslaganja podvojio u ljeto isto godine, a prvi veći sukob između ove dvije strane eskalirao je u novembru i to u trenutku kada je Tahriru-Šam vodio krvave bitke protiv režima i IDIŠ-a u Hami, sukob koji je zaustavljen intervencijom šejha Muhejsinija i drugih uticajnih ličnosti u sjevernoj Siriji.

Pokret Nuruddin-Zinki i Tahriru-Šam su dvije ratoborne grupe koje imaju velike zasluge u borbama protiv režima, ali su od saveznika postali rivali. Zinki želi potpuno ovladati zapadnim Halepom i sjevernim Idlibom te tako zaustaviti utjecaj Tahriru-Šama na lokalni strateški tursko-sirijski granični prijelaz.

(AlDorar AlShamia/Nidaa-Surija/Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz