Categories:

Turska: Američke i turske snage smjestiti u Manbidž

Objavljeno / ažurirano:

Turska je predložila SAD-u da se kurdski pripadnici Jedinica za zaštitu naroda (YPG) povuku istočno od Eufrata u Siriji te da turske i američke snage budu smještene na sirijskome području Manbija, prenosi Hina.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman jer informacija još nije javna rekao je da SAD razmatra prijedlog, koji je iznesen američkom državnom tajniku Rexu Tillersonu tijekom dvodnevnog posjeta Ankari.

Tillerson je u Tursku stigao u četvrtak na dva dana radi razgovora za koje dužnosnici očekuju da budu neugodni, jer su se odnosi među savezničkim zemljama narušili zbog većeg broja pitanja, posebice zbog američke pomoći sirijskoj kurdskoj miliciji YPG, koju Turska smatra terorističkom.

‘Produktivni i otvoreni’ razgovori

Tillerson i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak su imali “produktivne i otvorene” razgovore o poboljšavanju veza, rekao je glasnogovornik State Departmenta koji putuje s Tillersonom.

S druge strane, izvor iz turskog predsjedništva navodi da je Erdogan prenio Tillersonu koji su njegovi prioriteti i očekivanja kad je riječ o Siriji i drugim regionalnim pitanjima, prenio je Reuters.

Turski predsjednik i Tillerson razgovarali su i o Iraku, regionalnom razvoju i borbi protiv terora, naveo je izvor.

Odnosi između NATO partnera zategnuti su zbog niza pitanja, naročito zbog podrške Washingtona YPG-u.

Tillerson je prije dva dana rekao da SAD “nisu nikad dale teško naoružanje” YPG-u i da se zbog toga “nema šta ni vratiti”.

Zračni i kopneni napad

Turska je pokrenula zračni i kopneni napad u pokrajini Afrin na sjeverozapadu Sirije kako bi istjerala YPG iz područja južno od svojih granica.

Ankara smatra YPG produženom rukom PKK-a, zabranjene skupine koja je vodila pobunu više desetljeća u Turskoj.

Ankara je dugo pozivala snage YPG-a da se povuku istočno od Eufrata u Siriji.

Također je prije prijetila da će potisnuti njihove snage već smještene pored Manbija, stotinjak kilometara istočno od regije Afrin.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme