Šejh Ebu Feth Fergali o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dopušteno da uđe u Idlib

Objavljeno / ažurirano:

Ebu Feth Fergali, član šerijatskog vijeća i jedan od najviših vjerskih dužnosnika džihadske grupe Tahriru-Šam, u svom najnovijem obraćanju progovorio je o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dozvoljeno da uđe u Idlib i preuzme određene kontrolne tačke na području koje razgraničava mudžahide i pobunjenike s jedne, te režim u Kurde s druge strane.

Šejh Fergali je naveo tri uslova i crvene linije koje stoje u dogovoru između Tahriru-Šama i Turske:

1) Prvi uslov je da Tahriru-Šam može u bilo kom trenutku da naredi povlačenje turskih vojnika sa oslobođenih teritorija, to jest povratak u Tursku.

2) Turska vojska nema pravo da sprovodi sekularističke zakone na oslobođenoj teritoriji. Dakle, jedini primarni zakon koji vlada na oslobođenim teritorijama jeste i ostaje šerijat.

3) Turska vojska nema pravo da se miješa u džihad mudžahida, to jest da pokušava da zaustavi džihad ili da deluje protiv mudžahida na oslobođenoj teritoriji.

  • Turska je se složila sa ovim uvjetima nakon čega je znatno povećala svoju vojnu prisutnost na oblast sjevernog Idliba i zapadnog Halepa.

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

0
Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji. Zbog naglog porasta broja...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni...

0
Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

Islamske teme