Šejh Ebu Feth Fergali o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dopušteno da uđe u Idlib

Objavljeno / ažurirano:

Ebu Feth Fergali, član šerijatskog vijeća i jedan od najviših vjerskih dužnosnika džihadske grupe Tahriru-Šam, u svom najnovijem obraćanju progovorio je o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dozvoljeno da uđe u Idlib i preuzme određene kontrolne tačke na području koje razgraničava mudžahide i pobunjenike s jedne, te režim u Kurde s druge strane.

Šejh Fergali je naveo tri uslova i crvene linije koje stoje u dogovoru između Tahriru-Šama i Turske:

1) Prvi uslov je da Tahriru-Šam može u bilo kom trenutku da naredi povlačenje turskih vojnika sa oslobođenih teritorija, to jest povratak u Tursku.

2) Turska vojska nema pravo da sprovodi sekularističke zakone na oslobođenoj teritoriji. Dakle, jedini primarni zakon koji vlada na oslobođenim teritorijama jeste i ostaje šerijat.

3) Turska vojska nema pravo da se miješa u džihad mudžahida, to jest da pokušava da zaustavi džihad ili da deluje protiv mudžahida na oslobođenoj teritoriji.

  • Turska je se složila sa ovim uvjetima nakon čega je znatno povećala svoju vojnu prisutnost na oblast sjevernog Idliba i zapadnog Halepa.

(Vijesti iz Sirije)

NOVO NA SAJTU

Zatvorenik iz Gvantanama broj 552 II Četvrta epizoda: TAJNE KANDAHARA

0
Četvrta epizoda: Tajne Kandahara. Šta sam doživio u Kandaharu? Ko je upravljao zatvorom u Kandaharu? Brojne i različite metode i načini mučenja. Seksualno zavođenje i uznemiravanje. Susret sa britanskim zatvorenikom.

Preporučeni sadržaj

Sirija: Sukobi u Idlibu, pobunjenici granatirali ruske milicije u Kafranbelu, odbijen...

0
U ponedjeljak ujutro, milicije i plaćenici povezani s Rusijom granatirali su nekoliko područja u južnom dijelu Idliba artiljerijom i raketama, što je dovelo do žrtava...

Islamske teme