Šejh Ebu Feth Fergali o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dopušteno da uđe u Idlib

Objavljeno / ažurirano:

Ebu Feth Fergali, član šerijatskog vijeća i jedan od najviših vjerskih dužnosnika džihadske grupe Tahriru-Šam, u svom najnovijem obraćanju progovorio je o uslovima pod kojim je turskoj vojsci dozvoljeno da uđe u Idlib i preuzme određene kontrolne tačke na području koje razgraničava mudžahide i pobunjenike s jedne, te režim u Kurde s druge strane.

Šejh Fergali je naveo tri uslova i crvene linije koje stoje u dogovoru između Tahriru-Šama i Turske:

1) Prvi uslov je da Tahriru-Šam može u bilo kom trenutku da naredi povlačenje turskih vojnika sa oslobođenih teritorija, to jest povratak u Tursku.

2) Turska vojska nema pravo da sprovodi sekularističke zakone na oslobođenoj teritoriji. Dakle, jedini primarni zakon koji vlada na oslobođenim teritorijama jeste i ostaje šerijat.

3) Turska vojska nema pravo da se miješa u džihad mudžahida, to jest da pokušava da zaustavi džihad ili da deluje protiv mudžahida na oslobođenoj teritoriji.

  • Turska je se složila sa ovim uvjetima nakon čega je znatno povećala svoju vojnu prisutnost na oblast sjevernog Idliba i zapadnog Halepa.

(Vijesti iz Sirije)

Novo na sajtu

islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Nakon što smo se upoznali sa činjenicama o sposobnosti džina da opsedaju ljude, okupiraju njihov razum, dijelove njihovog tijela, ili ljude kao potpunu cjelinu,...

Preporučeni sadržaj

Dževlani konferencija

Ebu Muhammed Dževlani: Režim je oslabio, mudžahidi su pobjednici u ovoj...

Više od tri mjeseca prošlo je od pokretanja široke režimske vojne ofanzive na regije Idlib, sjeverna Hama i Latakija. Iako je ofanziva imala punu...

Islamske teme