Homoseksualci, lopovi i kriminalci se prepali: Talibani najavili pogubljenja i amputacije ruku za prijestupnike

Popularno na sajtu

Mullah Nooruddin Turabi, jedan od osnivača talibana koji je zagovarao uvođenje strogog tumačenja islamskog zakona u vrijeme posljednje talibanske vladavine Afganistanom krajem 1990-ih godina, rekao je da će ovaj pokret ponovo vršiti pogubljenja i amputacije ruku, mada možda ne u javnosti.

U intervjuu za AP, Turabi je odbacio zgražavanje zbog pogubljenja koje su talibani vršili u prošlosti, koja su se ponekad događala pred velikim brojem ljudi na stadionu i upozorio svijet da se ne miješa u djelovanje novih vladara Afganistana, prenosi Tanjug.

“Svi su nas kritikovali zbog kazni na stadionu, ali mi nikada nismo rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama”, rekao je Turabi.

“Niko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebalo da budu. Slijedit ćemo islam i usvojit ćemo zakone zasnovane na Kur'anu”, istakao je on.

Odsijecanje ruku

Turabijevi komentari ukazuju na to da lideri grupe ostaju duboko konzervativni, iako prihvataju tehnološke promjene, poput videa i mobilnih telefona, navodi AP.

“Odsijecanje ruku je veoma potrebno radi bezbjednosti”, naglasio je Turabi, rekavši da je takva vrsta kažnjavanja imala odvraćajući efekat.

On je dodao i da kabinet proučava da li će kazne biti javno izvršavane ili će biti “razvijena ta politika”.

Kazna za optužene za sitnu krađu

Posljednjih dana u Kabulu talibanski borci obnovili su kaznu koju su obično koristili u prošlosti za ljude optužene za sitnu krađu, a to je da ih osramote.

Najmanje dva puta u posljednjih sedam dana, muškarci iz Kabula bili su smješteni u zadnjem dijelu kamioneta, vezanih ruku, i voženi da bi bili poniženi.

U jednom slučaju, njihova lica su bila ofarbana kako bi ih označili kao lopove. U drugom slučaju im je ustajali hljeb visio na vratu ili su im njime punili usta.

Ne zna se tačno koje zločine su oni počinili.

Izvor: Al-Jazzera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: