Categories:

Husi objavili prekid napada na Saudijsku Arabiju

Pobunjenici traže da saudijska koalicija u Jemenu također obustavi svoje napade i da se pokrenu ozbiljni pregovori.

Objavljeno / ažurirano:

Jemenski pobunjenici Husi objavili su da obustavljaju sve napade dronovima i krstarećim projektilima na Saudijsku Arabiju, ukoliko koalicija koja se bori protiv njih u Jemenu učini isto, objavio je zvaničnik Husa u petak, gotovo sedmicu nakon napada na naftna postrojenja Rijada, za koje je odgovornost preuzela ova grupa.

Husi insistiraju da da su oni odgovorni za razorni napad od 14. septembra, koji je prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, no, SAD i Rijad za udare krive Iran.

Teheran, koji podržava Huse, negira učešće u napadima.

Govoreći za televiziji Al Masirah, koja je pod kontrolom Husa, čelnik njihovog političkog odjela Mahdi al-Mashat pozvao je obje strane na prekid napada i na ozbiljne razgovore.

„Pozivam sve uključene strane u ratu da se uključe u ozbiljne pregovore koji bi mogli voditi do sveobuhvatnog nacionalnog pomirenja koje ne isključuje nikoga“, rekao je Mashat, prenosi agencija Reuters.

U slučaju ignorisanja, period ‘velike patnje’

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nije odmah odgovorila na upit za komentar u vezi prijedloga Husa.

Uz podršku Zapada, muslimanska sunitska koalicija koju vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u martu 2015. godine je počela vojnu intervenciju u Jemenu, nakon što su Husi, koji uživaju podršku Irana, 2014. zbacili sa vlasti međunarodno priznatu vladu u Sani.

Mashat je dodao da Husi neće oklijevati da pokrenu period „velike patnje“, ukoliko se njihov poziv za mir bude ingorisao.

U svom govoru, on je napomenuo da vojne sposobnosti Husa brzo rastu, te da će se napredak moći vidjeti u narednog periodu, naročito nada je riječ o zračnom ratovanju.

Husi su ranije ove sedmice objavili da su izabrali desetke meta u UAE-u, koje bi mogle biti napadnute u budućnosti.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme